Vanochtend werd bekend dat Dijsselbloem onze kandidaat gaat worden om het Internationaal Monetair Fonds te gaan leiden. De kabinet zal vanaf vandaag de lobby om dit voor elkaar te krijgen gaan starten. Wat zullen de Grieken hier van vinden? Komt er een 'Intifada' vanuit hun kant? Afgelopen dagen overlegde ons kabinet met Berlijn en Parijs, uit deze overleggen bleek dat onze weergaloze
skateboard talent Balkenende toch niet de meest geschikte kandidaat bleek te zijn. Onder druk van
Wopke Hoekstra had het kabinet ook Jan Peter Balkenende naar voren geschoven als topkandidaat. Het CDA is van mening dat het kabinet genoeg heeft gedaan voor voormalige PvdA-bewindslieden. Zo is het CDA van mening dat ze genoeg hebben gedaan voor bijvoorbeeld Frans Timmermans die zijn positie mag behouden binnen de EU.
Hoekstra zette expres in op Balkenende omdat Dijsselbloem als PvdA'er natuurlijk een oppositie partij is. Het kabinet moet ook denken aan haar eigen partijen. Na een goed overleg met Rutte is Hoekstra er van 'overtuigd' dat Dijsselbloem inderdaad de meest geschikte kandidaat is.
Toch is het maar afwachten of Dijsselbloem de 'meest geschikte' kandidaat is. In
zuid-Europa - en met name Griekenland - is Dijsselbloem
persona non grata, waar hij nog steeds niet veilig over straat kan. Ook kan Dijsselbloem zich opmaken voor een sterke tegen kandidate uit Spanje, de huidige minister van Financiën Nadia Calvino.
Na de mislukte lobby's om Nederlanders op hoge posities binnen de EU te krijgen zou het niet misstaan om een hooggeplaatste Nederlander binnen het
IMF te krijgen. Het kabinet - en Nederland - kan hier zeker baat bij hebben. Toch is de race zeker niet gelopen, Dijsselbloem en ons kabinet kunnen beter de messen gaan slijpen want het belooft een flinke strijd te worden.