Als eerst wil het kabinet beginnen met de taks op een afgelost huis. Daarna zal het kabinet achter andere lastenverzwaringen aangaan en het referendum. In overheidsland is het een rare structuur als het gaat om lasten en belastingen. Het kan binnen no-time maar gebeuren dat er lastenverzwaringen komen en binnen korte tijd kunnen belastingen verhoogd worden. Voor de overheid is het dus altijd veel makkelijker om lasten te verhogen. Belastinghervormingen of lastenverlichtingen duren altijd veel langer.
Zo wil het kabinet als eerst achter uw huis aangaan, namelijk de taks op een afgelost huis:
Door de afschaffing van de Wet-Hillen gaan mensen met een afgelost huis stapsgewijs weer belasting betalen voor hun woongenot in de vorm van het eigenwoningforfait. Zij waren sinds 2005 daarvan vrijgesteld, om huizenbezitters te stimuleren af te lossen. Maar omdat aflossing sinds 2013 verplicht is om nog hypotheekrenteaftrek te kunnen ontvangen, vindt de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de uitzondering overbodig geworden.
Wie dacht dat dit kabinet het kabinet zou zijn van de lastenverlichtingen komt bedrogen uit. Het zit nu eenmaal niet in de aard van een overheid of politieke partijen om zomaar belastingen te verlagen, eerder belastingen te verhogen. Dat merkt u ook aan alle lastenverlichtingen die het kabinet wil invoeren. Het is een broekzak-vestzak verhaal. De belastingen gaan omlaag van uw loon, maar de rest wordt duurder en wordt de belasting hoger. Dan lijkt het alsof u meer heeft, maar bij het uitgeven zal het weer net zo snel weg vloeien.
Geloof een politicus ook niet zo snel als het komt met lastenverlichtingen, het komt er vast ergens anders wel weer bij. De overheid wil niet minder belastinginkomsten, dus zal het genoodzaakt zijn om ergens anders belastingen te verhogen. Aangezien dat ook heel snel geregeld kan worden in de Kamers en geïmplementeerd kan worden, zal dat altijd als eerst gebeuren. Dan kunnen ze voordat de lastenverlichtingen komen eerst nog meer belasting innen.