1. Home
  2. Kabinet maakt zzp'ers kapot: zzp'ers massaal ontslagen door grote bedrijven

Kabinet maakt zzp'ers kapot: zzp'ers massaal ontslagen door grote bedrijven

Geen categorie08 nov 2016, 12:00
De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zorgt ervoor dat zzp'ers massaal werkloos worden. Dat hebben zij 'te danken' aan het kabinet Rutte II, dat hen regelrecht de oorlog verklaard heeft.
De DBA-wet zorgt ervoor dat bedrijven die regelmatig gebruik maken van zzp'ers deze mensen vast in dienst moeten nemen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze ervan beschuldigd worden om gebruik te maken van een schijnconstructie. Als het volgende kabinet deze wet niet meteen onschadelijk maakt na de verkiezingen van 15 maart zullen talloze zzp'ers opeens gedwongen op de bank moeten zitten; het is voor bedrijven immers onbetaalbaar om zelfstandigen zomaar even een vast contract te geven, waardoor hun loonkosten razendsnel stijgen.
Het FD legt uit dat het effect van deze kwalijke wet nu al gezien kan worden:

Grote bedrijven in het bankwezen, de bouw en andere sectoren verbreken in hoog tempo hun relaties met zzp'ers onder druk van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), zo blijk uit een inventarisatie van deze krant. Naar schatting vele duizenden zelfstandigen verliezen hun opdracht. Vooral de grote opdrachtgevers vrezen hoge boetes en naheffingen wegens schijnconstructies, en zijn begonnen aan een eindejaarsschoonmaak om hun organisaties 'DBA-bestendig' te maken.

Ook kleine bedrijven en websites (zoals De Dagelijkse Standaard, inderdaad) zullen eraan moeten geloven als deze wet niet razendsnel in de prullenbak verdwijnt. Kleine bedrijven die zzp'ers inhuren zijn nog gevoeliger voor dit soort veranderingen dan grote bedrijven, en dat wil wat zeggen. De loonkosten zullen zo zeer toenemen dat het moeilijk wordt voor eigenaren van deze bedrijven om winst te maken -- of de zzp'ers in kwestie zullen akkoord moeten gaan met een lager nettoloon op de gedwongen kostenstijging enigszins te beperken.
Op dit moment gaat het met name los bij de Rabobank en de ING. Deze bedrijven ontbinden alle overeenkomsten met zzp'ers zodat ze op 1 mei, als de wet officieel in werking treedt, veilig zitten. Zelfs pensioenuitvoerder PGGM doet mee aan de grote ontslagronde. En ja, dat geldt ook voor de bouwsector, de mediawereld en zelfs bij ministeries. HR-directeur Alfred Boot van bouwbedrijf Dura Vermeer legt uit:

"Wat wel en niet mag, is onduidelijk. Als we de wet strak zouden toepassen zou de helft van onze zzp-inhuur niet meer mogen."

Omdat het risico zo groot is hebben sommige bedrijven zelfs besloten om helemaal geen zzp'ers meer in dienst te nemen. Nu zal de PvdA roepen dat dit allemaal niet zo erg is omdat die zzp'ers dan gewoon een vast contract zullen krijgen, maar dat klopt dus niet: mensen vast in dienst nemen is duurder, waardoor projecten minder winst opleveren... of zelfs helemaal geen winst. Met andere woorden: projecten worden gewoon in de ijskast gezet of zelfs definitief afgeblazen.
https://twitter.com/mariannezw/status/795897671282257920
Wat de verkiezingsuitslag van volgend jaar ook moge zijn, kleine bedrijven (en wij zijn er één), grote bedrijven en zzp'ers moeten hopen dat de nieuwe coalitie de DBA onmiddellijk aflast. Gebeurt dat niet dan staan ons allemaal bijzonder zware maanden en jaren te wachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten