Premier Rutte en VVD-fractievoorzitter Zijlstra moesten vanmiddag alle zeilen bijzetten om nog wat overeind te houden van de belastingplannen die ze hebben.
Het was een spannende middag
vandaag in de Tweede Kamer:
De invulling van ‘pakket 1’ van het belastingplan van het kabinet, met daarin de verlaging van de inkomstenbelastingen, kan toch nog gewijzigd worden. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tijdens het debat over de plannen, en werd daarna bevestigd door premier Rutte. [...] Tijdens het debat bleek dat het CDA de btw-verhoging bijvoorbeeld niet steunt. De constructieve oppositiepartijen SGP, GroenLinks en ChristenUnie waren heel kritisch. Zo is GroenLinks-leider Jesse Klaver tegen de verhoging van de btw op onder meer cultuur. Wel pleitte hij voor een hogere btw op vlees. Gedurende het debat flirtten Rutte en Zijlstra geregeld met enkele oppositiepartijen. Het CDA,
D66, de ChristenUnie, GroenLinks en de SGP konden allemaal rekenen op toezeggingen dat er wat het kabinet betreft geen heilige huisjes zijn en overal ove gesproken kan worden. Het kabinet heeft deze partijen nodig, omdat de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer een versplinterd politiek landschap opleverde, waarin er naast coalitiepartijen VVD en PvdA nog een aantal andere partijen nodig zijn om tot een meerderheid te komen.
In het belastingoverleg in de Tweede Kamer vandaag maakten de oppositiepartijen op hun beurt duidelijk dat het kabinet voor twee van de drie paketten die het heeft, niet veel steun hoeft te verwachten. Het enige pakket dat waarschijnlijk wél de Eerste en Tweede Kamer doorkomt, is het Pakket 1 wat voor in totaal €5 miljard aan lastenverlichtingen voor voornamelijk werkende Nederlanders bevat. Pakketten 2 (btw-verhoging) en 3 (verplaatsing van belastingheffende bevoegdheid van het Rijk naar de gemeenten) lijken de oppositiepartijen niet van gecharmeerd.
Het grootste gevaar voor het kabinet lijkt verder te zijn dat D66 binnenboord moet worden gehouden. De sociaal-liberalen zijn over het gehele proces namelijk niet erg te spreken, en dreigen te stoppen met . Dat zou een grote aanslag zijn op de slagvaardigheid en overlevingskansen van het kabinet:
https://twitter.com/marceltenbroeke/status/613710260575076353
Binnenkort zullen de coalitie en de geïnteresseerde oppositiepartijen naar de achterkamertjes verdwijnen om het akkoord te smeden. Maar of D66 daar bij zit, is dus nog eventjes afwachten.