Snijden in eigen vlees, ho maar.
Steeds meer prominente Nederlands
komen in opstand tegen de nieuwe bezuinigingen van het kabinet. Dat is koren op de molen van linkse partijen als de SP, die zeggen altijd al te hebben gewaarschuwd tegen het 'kapotbezuinigen' van de economie. Maar ik heb nieuws: bezuinigingen zijn helemaal niet slecht voor de economie.
Het probleem is dat het kabinet eenzijdig kiest voor lastenverzwaringen. Lastenverzwaringen en hoge belastingen zijn wél slecht voor de economie. Dat kan zelfs een kind van vier bedenken (gedachteoefening: geef het kind een euro en zeg dat hij voor een euro een ijsje mag gaan kopen. Vergeet niet eerst 52 cent af te pakken).
Verschillende ministers van het kabinet-Rutte II gaan vanavond
overleggen met oppositiepartijen D66 en GroenLinks om te kijken waar er kan worden bezuinigd op de uitgavenwaterval van de overheid. De onderhandelaars zullen snel aan het bier kunnen, want er zijn geen plannen om echt te bezuinigen.
D66 wil 'investeren' in onderwijs en GroenLinks wil de economie 'vergroenen'. In gewonemensentaal betekent dat dat burgers en ondernemers de portemonnee mogen trekken voor linkse hobby's. In De Telegraaf las ik vanochtend wat voor plannen er op tafel liggen: "Opties zijn naar verluidt een hogere energiebelasting, een vleestaks en het belasten van mobiliteit."
VVD, PvdA, D66 en GroenLinks willen niet snijden in eigen vlees, ze willen dat u en ik fors snijden in ons vlees. Het idee van die vleestaks, afkomstig van de milieuradicalen van GroenLinks, is natuurlijk dat vlees eten wordt ontmoedigd. Maar hoe wordt het gebruikt? Om een begrotingsgat te vullen (lees: hoe meer vlees er wordt gegeten, hoe meer btw-opbrengsten, hoe beter). Zo gaat dat met elke belastingmaatregel.
Op dit moment wordt het lage btw-tarief (6 procent) geheven over vlees. Immers, vlees is een wezenlijk onderdeel van een gezond voedingspatroon, net zoals melk, brood, fruit, groenten en aardappelen. Als GroenLinks, een partij waarvan de leden blogjes schrijven met titels als '
Geen vlees is de enige (juiste) keuze', haar zin krijgt, dan valt vlees straks onder het hoge btw-tarief van 21 procent. Inderdaad, een stukje vlees zou onbetaalbaar worden voor mensen met een lager of een middeninkomen.
De overheid bepaalt wel even wat u wel en niet op uw bord mag leggen bij het avondeten. Het zou de zoveelste klap in het gezicht zijn van hardwerkend Nederland.