Als winkeliers niet minder plastic tassen aan klanten meegeven, dreigt het kabinet met wetgeving.
Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Milieu donderdag aan de Tweede Kamer. Uiterlijk in juni moeten brancheverenigingen een plan inleveren waarin staat hoe ze dit zogenaamde probleem willen aanpakken. Mansveld stelt voor dat winkels bijvoorbeeld geld gaan vragen voor plastic tassen. Supermarkten doen dat al.
Op Europees niveau wordt er zelfs nagedacht over een algemeen verbod op plastic tassen. Iedere Europeaan gebruikt per jaar namelijk gemiddeld tweehonderd plastic tasjes. De meeste tassen worden maar een keer gebruikt. Dat is natuurlijk zonde en niet goed voor het milieu.
Hoewel, de milieuschade die plastic tassen veroorzaken wordt misschien een beetje overdreven. Klimaatactivisten halen er vaak gelijk de 'plasticsoep' bij, een gebied in de Stille Oceaan waar plastic afval bijeen drijft. Maar de grootte van die 'soep' wordt dikwijls overdreven en die drijvende berg afval wordt sowieso niet veroorzaakt door Nederlanders die hun plastic tasjes op straat gooien. Wij gooien de plastic tassen gewoon bij het vuil en dat wordt verbrand (over plasticsoep gesproken!) om elektriciteit van op te wekken.
Het alternatief, papier, is mogelijk niet milieuvriendelijker. Wanneer papier op de vuilnisbelt ligt de rotten, geeft het methaan af, een broeikasgas.
Paper kan natuurlijk worden gerecycled, en dat gebeurt ook. Maar dat geldt net zo goed voor plastic.
Ongeacht de precieze milieu-effecten is het belangrijkste argument tegen 'maatregelen', laat staan een verbod op plastic tassen, dat de overheid zich hier helemaal niet mee moet bemoeien. Als consumenten plastic tassen willen en winkeliers bereid zijn in die vraag te voldoen, dan is er sprake van een eerlijke en volkomen legale transactie waarin voor de staat geen rol is weggelegd. Beboet vooral burgers die hun plastic tas op straat gooien, want dat is vervuiling van de leefomgeving waar ook anderen last van hebben. Maar leg de verantwoordelijkheid niet bij bedrijven die met een beetje service netjes geld proberen te verdienen. Als klanten hun plastic tassen vervolgens gewoon in de vuilnisbak gooien, is er ook geen probleem en dus geen noodzaak tot wetgeving.