De top van justitie was verdeeld over het proces tegen Geert Wilders. Dat zou blijken uit het tweede deel van de documentaire "Het Proces Wilders" dat morgenavond wordt uitgezonden.
Volgens anonieme bronnen waren minister van Justitie Hirsch Ballin en twee hooggeplaatste aanklagers in 2008 voor het vervolgen van Wilders, maar de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Harm Brouwer, was tegen en zette zijn standpunt door.
Vervolgens kon Hirsch Ballin niettemin opdracht geven om over te gaan vervolging. Dat deed hij echter niet. Hij geloofde namelijk dat het OM hier zelf over moest beslissen.
Maar toch, duidelijk is dat hij de gang van zaken geprobeerd had te beinvloeden en dat hij dus had aangedrongen op vervolging.
En dat is toch wel van belang. Hirsch Ballin was namelijk een minister - een kabinetslid. Hij vertegenwoordigde de staat... en in die hoedanigheid wilde hij dat een volksvertegenwoordiger werd vervolgd vanwege al dan niet 'beledigende' uitspraken die hij in die hoedanigheid had gedaan.
Als dat niet problematisch is weet ik het ook niet meer.
Het opvallendste van dit alles is natuurlijk dat Brouwer zijn rug recht hield. Zelfs toen het hof de opdracht gaf om toch tot vervolging over te gaan bleef het OM daar tegen in gaan en eiste het vrijspraak. Dat zegt wel het een en ander over het karakter van Brouwer en van andere hoge pieven bij het Openbaar Ministerie. Blijkbaar staan die iets anders in het leven - in hun baan - dan Hirsch Ballin.
Het is jammer dat Hirsch Ballin hier waarschijnlijk nooit over aan de tand gevoeld zal worden. Hij is weggekomen met dit politieke spel, bedoeld om de leider van een andere partij het zwijgen op te leggen.
Zo blijkt maar weer eens waar Hirsch Ballin staat; wat voor CDA'er hij is, en wat er zou gebeuren als mensen zoals hij het werkelijk voor het zeggen hebben (en dus niet worden teruggefloten door mensen die wel begrijpen waar de bevoegdheden van de staat ophouden).