Joop Atsma: 'Ontkennen zeespiegelstijging is volstrekte nonsens'

Geen categorie02 dec 2010, 16:30
Joop Atsma
'Change Magazine', dat in 2005 van start ging, is de spreekbuis c.q. propagandablad van het Nederlandse klimaatcomplex. Als men kijkt naar de organisaties die het blad sponsoren, lijkt het voor het grootste deel door de overheid (dus door ons) te worden gefinancierd. Hoewel het blad verzorgd is uitgevoerd en veel nuttige informatie bevat, lijkt de primaire doelstelling toch het bevorderen van de klimaathype en het creëren van een publiek opinieklimaat dat wordt gekenmerkt door de bereidheid om grote offers te brengen om die verschrikkeliijke door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde (die maar niet wil komen) tegen te gaan. Kritische tegengeluiden zal men er tevergeefs in zoeken. Tja, zo gaan die dingen in dit land.
Het laatste nummer bracht de toespraak van de staatssecretaris van het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma (CDA), voor het 1ste Nationaal Deltacongres, waar hij een gehoor van 1100 professionals uit de waterwereld bijpraatte over zijn visie en de beschikbare middelen voor zijn ministerie.
Die toespraak bevatte veel verstandige taal.
Atsma:

Hoewel waterveiligheid wat mij betreft prioriteit nummer 1 is en de ambities groot zijn, moeten we tegelijkertijd realistisch zijn over en omgaan met de beschikbare financiële middelen. Het beschermen van Nederland tegen het water is en blijft een kerntaak van de overheid. De kracht van het Deltaprogramma is dat het een samenhang biedt tussen de korte en lange termijn, tussen ecologie en economie en tussen lokale, regionale en nationale overheden.

Het is daarom voor mij van het allergrootste belang om de Deltawet en het Deltafonds zo snel mogelijk in de Tweede Kamer te verdedigen en binnen te halen. Maar dat betekent dat er ook keuzes gemaakt moeten worden. We zullen in deze tijd van bezuinigingen het maximale uit elke eurocent moeten halen. De financiële realiteit is nu eenmaal niet rooskleurig.

Het lopende hoogwaterbeschermingsprogramma vergt bijvoorbeeld meer geld dan was voorzien. Daarom moeten we zo snel mogelijk met de waterschappen om de tafel gaan zitten om te komen tot een bestuursakkoord. Wie gaat wat doen en hoe? We moeten helder krijgen wat de totale investeringsimpuls zal zijn. Dat zie ik als mijn belangrijkste taak voor 2011.

Maar dan komt toch de aankondiging van grotere offers verband houdend met het op te richten Deltafonds.

Er wordt niet getornd aan de inleg in het Deltafonds: vanaf 2020 elk jaar 1 miljard euro. Voor de komende jaren hebben we niet te maken met miljardentekorten, maar we moeten goed kijken naar de kosten van geplande projecten. ....

Als kind is mij na de watersnoodramp ingeprent 'dat nooit weer'. Daar sta ik ook nu voor. Het ontkennen van de zeespiegelstijging is volstrekte nonsens.

Lees verder hier.
Tja, er zijn vele mensen in dit land die datzelfde kregen ingeprent – en terecht! Maar wie beweert eigenlijk dat de zeespiegel niet zou stijgen? Ik ken geen enkele serieuze wetenschapper die dat doet. Dat is dus kennelijk een stropopargument. De juiste vraag is hoe snel de zeespiegel stijgt en of die stijging op afzienbare termijn een gevaar vormt.
Die vraag is door klimaatalarmisten beantwoord, waarbij voor de komende eeuw getallen zijn genoemd, die nogal uiteen liepen, maar toch allemaal zorgwekkend waren. Al Gore maakte ons bang met enkele meters zeespiegelstijging. Anderen zaten veel lager, maar kwamen toch nog steeds met paniekerige cijfers. Verschillende klimaatsceptici daarentegen kwamen op een stijging van zo'n 18 cm per eeuw.
Eerder schreef ik daarover in het Friesch Dagblad:

Om iets over de toekomst te zeggen, moet men verder in het verleden graven en ook analyseren welke factoren van invloed zijn op het zeespiegelniveau. Uit zulk onderzoek zijn verschillende schattingen naar voren gekomen. Eén daarvan is die van het ‘Non-Governmental International Panel on Climate Change’ (NIPCC). Dit is de kritische tegenhanger, zeg maar concurrent, van het IPCC. Het NIPCC komt tot een zeespiegelstijging van 18 cm in deze eeuw – even hoog als de stijging die we al sinds eeuwen, zoniet duizenden jaren hebben gehad. Het IPCC, waarin het KNMI een actieve rol speelt, komt tot een bandbreedte van 18 tot 59 cm. Maar door bijzondere lokale factoren kan dit voor Nederland wat hoger uitvallen. Het KNMI rekent met een zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust van 15 tot 85 cm in 2100.
Maar de Deltacommissie heeft geen gebruik gemaakt van de schattingen van het IPCC of KNMI. Het heeft de veel hogere schattingen van prof. Stefan Rahmstorf van het klimaatinstituut in Potsdam genomen. Rahmstorf speelt in Duitsland een zeer prominente rol bij het aanwakkeren van de klimaathype.

Lees verder hier.
Het is al weer een tijdje geleden dat dit artikel werd gepubliceerd. Madhav Khandekar, een Canadese meteoroloog en klimaatscepticus met Indiase wortels, heeft recentelijk de nieuwste literatuur terzake bestudeerd. Uit zijn onderzoek kwam het volgende als conclusie naar voren:

The present debate on global warming, climate change and glacier melt, has highlighted the possibility of escalating sea level rise in the next few decades. A careful analysis of latest studies suggests that since about 2007, global sea level rise is estimated as between 2.3 – 2.8 mm/y. A climatological analysis of past sea level changes in the twentieth century allows an estimate for future sea level rise over the next 100 years of about 23 cm +/– 5 cm with a 95% confidence. In view of declining SSTs [Sea Surface Temperatures] and possible continued cooling of the earth's mean temperature over the next decade (Keenlyside et al 2008), the best guess for sea level rise from now until 2025 is estimated to be just 30 mm +/– 10 mm. This value appears modest and does not pose a major threat to some of the most vulnerable areas of the world like the Maldives, Bangladesh and the South Pacific Islands of Tuvalu and Vanuatu.

Lees verder hier.
Kortom, geen paniek! En we kunnen die extra miljarden misschien nog beter even in onze zak houden. Maar ja, die zouden pas in 2020 op de begroting verschijnen. En dan zullen de inzichten waarschijnlijk wel weer verder zijn geëvolueerd, alsook de prioriteiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten