Maar liefst 15.000 jonge Nederlandse ex-studenten hebben een schuld van 50.000 euro of meer overgehouden aan hun tijd aan de universiteit of het HBO. Volgens experts zal dit aantal de komende jaren alleen maar toenemen door het in september ingevoerde leenstelsel.
Uit cijfers die RTL Nieuws opvroeg bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (de voormalige IB-Groep) blijkt dat ruim 15.000 ex-studenten een nog openstaande schuld van 50.000 euro of meer hebben. Zij volgden uiteenlopende studies. Van psychologie tot werktuigbouwkunde en van Pabo tot kunstgeschiedenis. Bijna 100 mensen hebben zelfs meer dan 100.000 euro schuld.
Door het nieuwe leenstelsel -- waardoor de basisbeurs in een
lening verandert -- zal de gemiddelde schuld de komende tijd met 6.000 tot 9.000 euro toenemen. Het gevolg daarvan zal dus zijn dat er binnenkort tienduizenden jonge Nederlanders rondlopen met een
studieschuld waar ze een huis van kunnen kopen.
In totaal zal het aantal ex-studenten met een schuld van
50.000 euro of meer de komende jaren stijgen tot minimaal
25.432 en maximaal 32.099. Dat komt neer op een toename van
66 tot 110 procent. Zoals
CDA-Kamerlid
Pieter Omtzigt terecht stelt op Twitter is dit een "explosieve stijging": een stijging waarvoor
VVD,
PvdA,
D66 en
GroenLinks verantwoordelijk zijn.
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/683388272584880128
Interessant genoeg zijn dit juist de partijen die stellen dat ze het buitengewoon belangrijk vinden dat iedere Nederlander een goede opleiding volgt.
De Landelijke Studentenvakbond (LSvb) noemt de stijging dan ook "alarmerend." De groep van, voor en door
studenten voegt daar aan toe:
"Als je een auto koopt, dan moet daar met grote letters opstaan: 'let op: geld lenen kost geld'. Maar de overheid zadelt jonge mensen op deze manier zelf op met grote schulden."
Dit soort cijfers zullen er vrijwel zeker voor zorgen dat er in Nederland steeds meer mensen komen die stellen dat een hbo- of universitaire opleiding gewoon te duur is... en daardoor aan zullen dringen op een andere manier van
onderwijs, waarbij het bedrijfsleven het voortouw neemt en jonge mensen eerst en vooral getraind worden in het uitoefenen van specifieke beroepen. Ook zullen meer mensen stellen dat intelligente jonge mensen er verstandig aan doen om gewoon een baan te zoeken bij een bedrijf waar ze zich prettig voelen, waarna het bedrijf ze intern kan opleiden en ze in de loop der jaren carriere kunnen maken.
Datzelfde is al gebeurd in Amerika, waar bekende presentatoren en media-eigenaar Glenn Beck al enige tijd roept dat hij liever intelligente jonge mensen in dienst neemt voor ze naar de universiteit gaat, zodat hij ze intern kan opleiden terwijl ze nog leuk geld verdienen ook. En zo gek is dat niet eens. Als die jongeren aan het werk gaan kunnen ze al snel een hypotheek nemen en hun eerste huis kopen. In de loop der jaren zullen ze dan meer verdienen waardoor ze er financieel op vooruitgaan. Ze hebben helemaal geen enorme studieschuld nodig om op een goede manier aan het leven te beginnen; sterker nog, dat levert ze alleen maar problemen op.