Jolande Sap, de nieuwe leider van GroenLinks, ligt onder vuur. U zult denken: 'Vanaf rechts, zeker?' Nou, nee. De aanvallen komen namelijk van links.
De Volkskrant heeft vandaag bijvoorbeeld een - heel lang - artikel gepubliceerd over de opvolgster van Femke Halsema. En nee, men heeft eigenlijk geen goed woord over voor d'r leiderschap - of, beter gezegd, het gebrek daaraan.
Hoe anders was dat toen Halsema het nog voor het zeggen had:
Het is pas een jaar geleden dat Femke Halsema vriend en vijand verraste met haar vertrek uit de politiek. Net toen GroenLinks een koersvast imago vertoonde. Na jaren van kleine verkiezingsnederlagen groeide de populariteit. De partij bevrijdde zich van het behoudzuchtige linkse imago, schoof op naar links-liberaal, schurkte opzichtig tegen D66 aan en noemde zich on-omfloerst hip - zelfs sexy...
En nu? Nou, de journalisten van de VK worden er depressief van. Dat moge duidelijk zijn:
Bij de Algemene Politieke Beschouwingen, de jaarlijkse hoogmis van fractieleiders, maakte Sap geen al te beste beurt. Ze trachtte de show te stelen met haar demonstratie van een stekkerdoos, die Wilders zou moeten gebruiken om de stekker uit het kabinet te halen, maar werd pijnlijk getroffen door zijn repliek: 'Bij u heeft de stekker er nooit helemaal in gezeten.' Van de rest van Saps verhaal haalde niets de tv-journaals.
Vervolgens wordt Maurice de Hond geciteerd die zegt niet te zien waar de kansen van GroenLinks precies liggen. D66 groeit, de SP groeit, maar GroenLinks? Waaorm zou iemand op deze partij stemmen? Toen Halsema nog de baas was kon je jezelf vertellen dat je dan voor een 'linksliberale' club stemde. Nu is GroenLinks echter weer keihard opgeschoven naar links; de verschillen met de marxisten onder leiding van Emile Roemer zijn zelfs te verwaarlozen.
Op verzoek van de Volkskrant deed het Centraal Informatiepunt van het parlement onderzoek naar het stemgedrag van GroenLinks. Van 2006 tot 2010, onder Halsema, steunde GroenLinks de SP bij 1.527 van 2.101 ingediende moties. Dat is circa 72 procent. Onder Sap is de steun aan de SP-moties gestegen naar circa 85 procent: in haar eerste jaar heeft GroenLinks tot eind november bij 359 van de 427 SP-moties meegestemd. De liefde is wederzijds. De SP steunde onder Halsema twee op de drie moties van GroenLinks. De moties die onder Sap worden ingediend bevallen SP-leider Emile Roemer beter: negen van de tien GroenLinks-moties krijgen SP-steun.
Het zogenaamde linksliberale gedachtegoed van Halsema is niet meer. Nou ja, er zijn misschien nog een paar kamer- raads- en partijleden die het wel degelijk aanhangen, maar die zijn dan wel in de minderheid. Als het bijvoorbeeld over versoepeling van het ontslagrecht gaat durven deze figuren hun mening niet eens te delen.
Kortom, ik denk dat we ons onderhand maar eens moeten afvragen of 2012 het einde zal inluiden van Saps leiderschap? Het is zeer wel mogelijk dat haar partijgenoten het vertrouwen in haar opzeggen, zeker als ze er maar op los blijft stuntelen.
GroenLinks had Halsema natuurlijk nooit moeten laten gaan. Ik ben geen fan van die partij, maar wat was zij getalenteerd. Zo'n leider vind je niet snel meer.