De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Hiroshima vandaag weliswaar, maar hij heeft terecht laten weten dat hij niet van plan is om zijn excuses aan te bieden voor het gebruik van de atoombom aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Duitsland werd in mei 1945 weliswaar al wel verslagen, maar dat betekende helaas niet dat Japan ook bereid was om op te geven. Sterker nog, hoewel de Japanners teruggedrongen werden door met name de Amerikanen bleven ze stug doorvechten. Daarbij maakten ze onder andere gebruik van zelfmoordpiloten (kamikaze) die hun vliegtuigen linea recta in Amerikaanse doelwitten vlogen.
Vanwege het extremisme van de Japanners én de geografie van Japan zelf zagen de Amerikanen het al aankomen: als ze Japan echt wilden verslaan zouden ze alle eilandjes moeten veroveren. Dat zou uitlopen op straatgevechten met zelfmoordterroristen; iedereen zou een potentiële strijder zijn. Het waarschijnlijke resultaat: véél meer doden aan Amerikaanse zijde, misschien wel enkele honderdduizenden. En ja, dat zou ook betekenen dat er talloze Japanse burgers om zouden komen. Er zouden immers hele steden gebombardeerd moeten worden.
De Amerikanen hadden echter wel genoeg van het vechten. Ze hadden al veel te veel jongens en mannen verloren in de strijd in Europa en Azië. Geen generaal die bereid was om nóg een jongen op te offeren als dat niet 100 procent noodzakelijk was om de oorlog eindelijk te beëindigen.
Daarom besloot president Truman om uiteindelijk een atoombom in te zetten. Hij hoopte dat hij daarmee de wil van Japanners om verder te vechten ein-de-lijk zou breken. Ja, daarbij zouden er in één klap 80.000 Japanse burgers sterven, maar het dodental zou nog veel hoger uitkomen als er doorgevochten werd.
Aangezien daar nog eens bijkwam dat Japan één van de agressors was had en heeft dat land werkelijk niets om zich over te beklagen. Truman behartigde de belangen van zijn land en volk en besloot terecht om Amerikaanse doden te voorkomen en de oorlog voortijdig te behandelen door gebruik te maken van een atoombom. Dat hij vervolgens nóg een atoombom moest inzetten -- dit keer bij Nagasaki -- hadden de Japanners aan zichzelf te danken omdat ze na het vreselijke drama van Hiroshima nog steeds niet akkoord gingen met een totale overgave.
Het is dus terecht dat Kerry zijn excuses niet aanbiedt. Sterker nog, als hij gevraagd wordt waarom Amerika uiteindelijk massavernietigingswapens inzette moet hij bovenstaande nog maar eens rustig uitleggen, en dus duidelijk maken dat Japan het helemaal aan zichzelf te danken had.