De lijsttrekker van GroenLinks -- Jesse Klaver -- blijkt zijn levensverhaal enorm aan te dikken om nog mooier over te komen. Nou doen de meeste politici dat wel een beetje, maar Klaver schijnt ze allemaal naar de kroon te steken. Volgens
De Telegraaf zijn de andere politieke partijen er zo van overtuigd dat Klaver een kletsmajoor eersteklas is dat ze al een heel document hebben aangemaakt om hem eens goed aan te pakken als hij blijft stijgen in de peilingen. Daarbij richten ze zich niet alleen op zijn opgeklopte verhalen over zijn jongere jaren, maar ook op zijn uitspraken en speeches (die vaak gekopieerd zijn van anderen) en zelfs op zijn uiterlijk, dat "geleend" is.
Een voorbeeld: Klaver beweert dat zijn moeder maar moeilijk een katholieke pater kon vinden die hem wilde dopen. Zo zegt hij in een interview:
"Veel pastoors wilden een kind van een alleenstaande moeder niet dopen. Eén pater wilde het wel doen."
Nou weet iedereen die ook maar iets van het christendom weet dat zowel de katholieke kerk als de verschillende protestantse kerken zoveel mogelijk mensen willen dopen. Daar ontlenen ze hun bestaansrecht namelijk aan. Een woordvoerder van de katholieke kerk in ons land legt dan ook uit dat het verhaal van Klaver vrijwel zeker gebakken lucht is. "Wel wordt gevraagd of ouder, ouders en of grootouders en peter en meter het kind een katholieke opvoeding kunnen geven. Ook kan een pastoor naar de eigen parochie van de moeder verwijzen om het kind in de eigen geloofsgemeenschap op te laten nemen, maar weigeren is dus niet het beleid van de kerk," aldus de woordvoeder. "Dat was ook niet zo eind jaren tachtig."
Helder, maar dan is er ook nog iemand die Klavers verhaal de dolksteek geeft: pastoor Burn die twintig jaar in Roosendaal werkte en Jesse's opa, die hem samen met zijn vrouw opvoedde, bijzonder goed kent. Burns commentaar:
"Dit kan niet waar zijn."
En zo zijn er meer voorbeelden van huichelachtige uitspraken van Klaver over zijn kinderjaren en carriere. Zo beschrijft hij de wijk waar hij in opgroeide als volgt:
"Een wijk van portiek- en eengezinswoningen... De werkloosheid is hoog. Er is stille armoede. Op de fiets naar de voedselbank."
Alleen is er één probleem: de wijk is helemaal geen probleemwijk. Daarom besloten bewoners van de wijk onlangs om de media op te zoeken. Ze hadden er namelijk genoeg van dat hij hun buurt de hele tijd door het slijk haalde. Nee, de wijk is geen bovenklassewijk met villa's en dergelijke, maar het is een gewone buurt waar mensen werken en de boel behoorlijk netjes houden.
En dan zijn we er nog niet met Klavers creatieve interpretatie van zijn jeugd.
De GL-leider blijft weg bij harde leugens, maar de waarheid blijkt telkens net iets anders te zijn dan het beeld dat Klaver schetst. Er is bijvoorbeeld ook iets raars aan de hand met Jesses cv, merkt een collega-Kamerlid op.
Wat dat is? Waar normale politici hun
onderwijs overdrijven om beter en slimmer te lijken,
verdraait Klaver zijn CV om volkser over te komen. Zo noemt hij zichzelf een VMBO-stapelaar; iemand die op het VMBO begon en vervolgens doorstoomde naar hogere niveaus. Klinkt natuurlijk leuk, maar helaas voor hem zit de waarheid net iets anders in elkaar.
Rob Hoek, Jesses mentor op het Michael College Prinsenbeek, legt uit dat zijn pupil niet echt op een vmbo zat, maar op een vrije school waar iedereen in ieder geval vmbo-examen deed en zo mogelijk later ook havo en vwo.
Jesse hoefde z’n havo-examen nooit te doen, hij mocht alvast met een getuigschrift naar het hbo.
Natuurlijk hebben we het dan nog niet eens gehad over zijn speeches. Die bestaan namelijk voor het grootste deel uit citaten van anderen, hoewel hij die mensen natuurlijk geen credit geeft. Kijk maar eens naar deze voorbeelden die De Telegraaf even op een rijtje gezet heeft:
Klaver: „We zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering merkt en de laatste die haar kan stoppen.” Obama: „We are the first generation to feel the effect of climate change and the last who can do something about it.”
Klaver: „Te veel politici doen ons geloven dat we verdeeld zijn.” Obama: „America is not as divided as is suggested.”
Klaver: „En daarom gaan we de politiek veranderen, en dat gaan we samen doen.” Obama: „We have tot change our politics and come together.”
En zo zijn er nog veel meer. Klaver gebruikt ook regelmatig uitspraken uit zijn favoriete tv-series Borgen en The West Wing. Blijkbaar kijk hij daarna en schrijft hij interessante citaten op om ze vervolgens zelf te gebruiken.
Tenslotte is zelfs Klavers uiterlijk gestolen van een ander. Kijk maar eens naar hoe hij erbij loopt. Bovenste twee knoopjes van zijn overhemd los. Mouwen opgestroopt. Weet je wie er ook zo bijloopt? Juist: de Canadese premier Justin Trudeau, de nieuwe held van internationaal links. Volgens Klaver is die overeenkomst pure toeval, maar daar trapt natuurlijk helemaal niemand in.
Kortom, nog meer dan zijn collega-lijsttrekkers is Klaver een gemaakte politicus. Hij heeft zichzelf gecreëerd. Hij wil graag authentiek overkomen, maar zelfs die 'authenticiteit' is deel van een act, een theatervoorstelling. Het is allemaal nep; een show gecreëerd voor de bühne.
Zoals onze vriend Tunahan Kuzu ongetwijfeld zou zeggen: "Trap er niet in!"