The new political kid on the block Thierry Baudet is de nieuwe pispaal van oud parlementair verslaggevers, socio-filosofen en andere Groenlinks sympathisanten. Ruim voordat de kersverse politicus namens zijn Forum voor Democratie twee zetels haalde bij de verkiezingen werd hij al door de nationale deuggemeente bekritiseerd. En dat was deels zijn eigen stomme schuld. Het is ook te verleidelijk. Heeft Nederland eindelijk eens een jonge, welbespraakte intellectueel die het ‘eigen volk eerst’ credo van Wilders op een fatsoenlijkere wijze verwoord, dan schiet het deugkamp meteen in de kramp. Baudet wordt weggezet als een racist en seksist en zijn partij wordt geframed als een fascistoïde partij. Zo slaat het deugkamp elk debat over de problemen waar onze samenleving mee te maken heeft dood en is er geen enkele behoefte aan zelfreflectie. De deugers hebben immers hun – vermeende - morele gelijk aan hun zijde en hebben het pleit ‘gewonnen’.
Ik maak echter bezwaar tegen deze framing van de kersverse parlementariër en diens partij. Het is buitengewoon gemakkelijk, té gemakkelijk, om het Forum voor Democratie weg te zetten als een fascistische, nazistische partij. Het is ook dom. Het is dom, omdat die framing het tegenovergestelde zal bereiken van wat wordt beoogd, namelijk, het doodzwijgen van het gedachtengoed, en het is dom, omdat daarmee de loopgraven nog sterker worden betrokken als voorheen. Van beide kanten overigens.
Als men niet meer bereid is om open en transparant naar elkaars argumenten te luisteren dan is het einde zoek en komt Nederland geen stap verder. En wat zegt Baudet nou helemaal? Zijn partij zegt op te komen voor de Nederlandse cultuur, acht hervorming van de anti-democratische EU onmogelijk en wil vormen van directe democratie introduceren, zoals bindende initiërende referenda. Met andere woorden: de stem teruggeven aan het Nederlandse volk, als aanvulling op de parlementaire democratie. Wat is daar eigenlijk mis mee?
Daarnaast pleit Forum voor het doorbreken van de ons-kent-ons cultuur van de gevestigde partijen bij het bedrijven van
politiek, bij het elkaar baantjes toespelen en bij het bespreekbaar maken van grote onderwerpen zoals de invoering van de euro en het immigratie vraagstuk. Het doorbreken van het
partijkartel noemt Forum dat. Ook wil de partij de invoering van de Wet Nederlandse Waarden, als aanvulling op artikel 1 van de Grondwet. Voor nieuwkomers gelden niet alleen rechten, maar ook plichten, zoals het respecteren van westerse kernwaarden als vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.
Ook pleit de partij voor meer soevereiniteit voor Nederland. Zoals gezegd: dat betekent dat Nederland uit de Europese Unie moet treden, omdat die toch niet van binnenuit te hervormen is. De duurbetaalde nieuwe mandarijnen zullen nooit uit zichzelf hun macht willen afstaan, zo vindt het Forum. Uit persoonlijke waarneming meen ik dit te mogen beamen, ofschoon niet valt uit te sluiten dat onder druk van de publieke opinie enige beweging in dat opzicht mogelijk is. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. In elk geval is de vraag ‘in or out’ volgens Baudet een zeer referendabel issue.
Het partijprogramma van Forum voor Democratie geeft een uitgebreid kader van wat de partij wil met Nederland en wat er moet veranderen om het politieke tij ten goede te keren. Van zorg tot onderwijs en van cultuurbeleid tot sanering Publieke Omroep, alle relevante thema’s worden geadresseerd. Hierin staat niets wat als fascistisch of nazistisch kan worden gekenschetst. Wie dat wel denkt moet dat overtuigend aantonen, vind ik. En als dat niet kan dan is elke aantijging in die richting te karakteriseren als een verwerpelijke vorm van demonisering.
Dat de kersverse politicus zich in het publieke debat niet altijd even gelukkig uitdrukt is wellicht waar, maar het getuigt van weinig empathie om hem daarop zo scherp aan te vallen zoals de laatste weken is gebeurd. En al helemaal niet als uit toelichting blijkt dat de soep helemaal niet zo heet gegeten werd als werd opgediend. Om dan eindeloos door te blijven doordrammen zegt meer over de drammer dan over de beklaagde. Noem het typisch Nederlands, ik noem het kleinzielig, kleinburgerlijk en vooral onfatsoenlijk. De fascisten van de toekomst zullen de anti-fascisten van nu zijn.
Hoog tijd dus voor een open vizier, waar de grote problemen van deze tijd – de muntunie, het functioneren van de EU, de massa immigratie – op een taboeloze wijze besproken kunnen worden. Waar men openstaat voor elkaars argumenten en beter leert luisteren naar die argumenten en met een constructieve insteek om gezamenlijk een oplossing te bereiken. Dat de stem van het volk daarbij gehoord mag worden lijkt mij niet alleen wenselijk, maar juist noodzakelijk.