Met elke internationale crisis binnen de Europese Unie is het altijd wachten tot de heer Juncker zich ermee gaat bemoeien en alles op zijn kop gooit met een belachelijk uitspraak. Nu heeft die de Catalanen flink beledigd door aan te geven dat die geen zin heeft in een Europese Unie van 98 staten en de Catalanen daarom moeten stoppen met het pad naar onafhankelijkheid. Een andere domme uitspraak ging over het Oekraïnereferendum, waarin hij in een interview verklaarde dat als de Nederlandse 'Nee' zeiden, het een
continentale crisis zou veroorzaken. Over drama gesproken. Enfin,
de uitspraak:
"Ik zou niet graag zien dat de Europese Unie over vijftien jaar bestaat uit 98 staten", zei Juncker in een toespraak op de Universiteit van Luxemburg. "Het is al aardig ingewikkeld met 28 staten", voegde hij eraan toe.
Hij is bang dat de Catalaanse onafhankelijkheid zal zorgen voor meer frictie en motivatie in andere gebieden die onafhankelijk willen worden, bijvoorbeeld Baskenland, ook een onderdeel van Spanje en van Frankrijk.
Natuurlijk, praktisch gezien wordt het een heel stuk moeilijker binnen de Europese Unie, als die 'nieuwe naties' überhaupt bij de Europese Unie willen horen natuurlijk. Het is en blijft ook geen praktische zaak. Ik heb al vaker gesprekken gehad met mensen die zeggen dat het economisch gezien geen goed idee zou zijn, maar het gaat voor een groot deel niet meer over dit soort praktische aspecten. Het gaat over cohesie, saamhorigheid, en identiteit.
Het zijn nogal enge concepten voor de progressieve
globalisten en kosmopolieten en eurofielen, want het suggereert een vorm van
nationalisme en dat is natuurlijk volgens hen de wortel van al het kwaad. In dit waardenloze tijdperk waarin grenzen als een soort statische oneindigheid zijn gemaakt, valt het ook moeilijk te bedenken dat grenzen kunnen veranderen, of landen kunnen veranderen. Toch moeten we kijken naar het recht van elke bevolkingsgroep om een eigen natie te willen creëren. Het is een diepgewortelde behoefte en die kan je er niet uitslaan of belachelijk maken, of reduceren tot een praktisch of economisch probleem. Dat zouden veel meer mensen in hun achterhoofd moeten houden.