Dit is wel echt de omgekeerde wereld. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, is op de vingers getikt vanwege uitspraken die neigen naar 'discriminatie' richting de Italianen. Italië krijgt voor het eerst een eurosceptische regering en daar kan de opper-eurocraat niet zo goed mee omgaan. De voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan Tajani, eiste van Juncker een rectificatie aangaande zijn uitspraken. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, is onder vuur komen te liggen door zijn uitspraken over Italië. Gisteren zei hij tijdens een vraag- en antwoordsessie dat Italianen harder moeten werken en corruptie moeten bestrijden. Ook vindt hij dat de situatiein het arme zuiden van het land verbeterd moet worden.
De Europese 'regering' heeft in de afgelopen jaren wel vaker 'populistische' partijen op de vingers getikt en landen die niet meegaan in het politiek-correcte discours van de Europese Unie. Niet zo lang geleden heeft een collega van Juncker, Günther Oettinger, ook al een scherpe uitspraak geuit waardoor hij zich moest inbinden. Die berisping kreeg hij van Juncker, nota bene.
Drie dagen geleden kwam de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger van Begroting en Personeelszaken ook in opspraak. Hij suggereerde dat Italiaanse kiezers door de financiële markten afgestraft zouden worden, omdat ze op eurosceptische politieke partijen hebben gestemd.
Inhoudelijk heeft Juncker natuurlijk gelijk, want Italië moet meer werk maken van zijn economie, zeker nu ze honderden miljarden extra willen uitgeven de komende jaren. Dat geld moet verdiend worden en het zuiden van Italië staat internationaal niet echt bekend om haar rijkdom. Sterker nog, dat is een van de grootste redenen voor stemmers uit het noorden van Italië om op de coalitiepartij
Lega Nord te stemmen.
Ik wil dan ook niet meegaan in het 'de mond snoeren' van Juncker, want zo erg was die uitspraak ook weer niet. Hij heeft alleen een gevoelige snaar geraakt. Op politiek vlak mag ik Juncker niet, maar hij heeft de vrijheid om dit soort dingen te zeggen en dan met het geheven vingertje wijzen naar zulke uitspraken is niet nodig. Sterker nog, als we dit toelaten dan gaan we steeds verder het pad op om het politieke discours te vernauwen. Dat is niet de bedoeling.