ISIS zit in de financiële problemen

Geen categorie25 sep 2015, 16:25
De terreurgroep heeft moeite om haar utopische beloftes te realiseren.
Het is nu net iets meer dan een jaar geleden dat ISIS een kalifaat uitriep in Syrië en Irak. De terreurorganisatie staat vooral bekend om de vele onthoofdingen en andere gruweldaden die ze pleegt, maar aan de bewoners van het kalifaat worden veel mooie beloftes gedaan. Zo hebben inwoners onder meer recht op gratis zorg en een gratis huis.
Een jaar na de oprichting van het kalifaat blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens insiders zou ISIS zwaar in de financiële problemen zitten. De terreurorganisatie was vorig jaar de rijkste ter wereld, omdat er veel geld werd verdiend aan de olievelden die onder ISIS-controle staan. De olieprijzen zijn het afgelopen jaar gedaald waardoor ook de inkomsten van ISIS teruglopen. Ook heeft de coalitie onder leiding van Amerika de olievelden van ISIS gebombardeerd.
Screen-Shot-2015-09-01-at-14.34.26
Het gebrek aan geld veroorzaakt onrust onder de inwoners van het kalifaat. ISIS-strijders verdienen nu veel meer geld dan de "gewone" burgers, en inwoners zouden ontevreden zijn dat ISIS veel meer besteedt aan wapentuig dan aan sociale diensten voor de bevolking. Bovendien probeert ISIS de teruglopende olie-inkomsten op te vangen door de belastingen te verhogen, wat natuurlijk ook geen populaire maatregel is. Belastingen, oftewel afpersing van de lokale bevolking, zijn nu de belangrijkste inkomstenbron van de terreurgroep.
Intussen wordt het kalifaat steeds meer geïsoleerd, waardoor er aan veel goederen een tekort is. Tegelijkertijd vluchten veel hoger opgeleiden weg uit het ISIS-gebied, waardoor bijvoorbeeld de gezondheidszorg steeds slechter wordt. Ook hebben de extremistische regels over vrouwen een grote economische impact. Contact tussen vrouwen en mannen die niet met elkaar getrouwd zijn is extreem beperkt onder de islamitische regels van het kalifaat, en dat heeft ook zijn weerslag op de professionele verhoudingen. Vrouwen mogen nu alleen nog maar werken in beroepen waar ze niet met mannen in contact komen. Ze mogen bijvoorbeeld lerares zijn op een meisjesschool, of werken in vrouwenkledingwinkels, maar de rest blijft thuis en werkt niet.
Toen ISIS het kalifaat oprichtte, trok het twee miljard euro uit om zieken, armen en gehandicapten te helpen. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat de steeds armere terreurorganisatie daarmee zal kunnen doorgaan. Logischerwijs zal dat ervoor zorgen dat de groep steeds minder steun krijgt onder de lokale bevolking. Toch is het zo dat volgens peilingen nog steeds één op de vijf Syriërs fan is van de wreedste terreurorganisatie ter wereld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten