De eerste verhalen over verwoestingen in de Syrische ruïnes bereiken langzaam de buitenwereld.
Eén van de meest indrukwekkende ruïnes in het Midden-Oosten is de voormalige Romeinse stad
Palmyra, waar ook na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk nog honderden jaren allerlei beschavingen hebben gewoond. De
Times of Israel rapporteerde
eerder deze week al dat bijvoorbeeld de langste Hebreeuwse inscriptie uit de oudheid te vinden is in deze eeuwenoude stad en noemde de nederzetting "de parel van de Syrische woestijn."
Maar naast Joden hebben ook de Romeinse, Mesopotamische, christelijke en islamitische godsdiensten hier een belangrijke aanwezigheid gehad. ISIS veroverde na een korte strijd
de plaats vorige week, en vanaf meet af aan werd al gevreesd voor een grote beeldenstorm. ISIS heeft dat namelijk
eerder gedaan op andere plaatsen.
Alle historische artefacten lijken nu te worden verwoest door ISIS, dat elk afbeelding van welke god dan ook beschouwt als afgoderij die
vernietigd dient te worden:
De terroristen van Islamitische Staat (IS) zijn in de ruïnes van het Romeinse Palmyra begonnen met verwoestingen. Dit zei woensdag de gouverneur van de Syrische provincie Homs, Talal Barazi.
Volgens hem zijn er onbevestigde berichten dat er ook beelden in de tempel van Baäl-Shamin zijn verwoest. Hij gaf verder geen bijzonderheden.
Ook krijgen de Grieks-Romeinse amfitheaters - in de oudheid gebruikt voor grootse toneelstukken - van ISIS een geheel nieuw doel:
Volgens de SOHR- waarnemers heeft IS mensen opgeroepen naar een Romeins amfitheater te komen. Daar zijn vervolgens woensdag twintig mensen geëxecuteerd, volgens IS allemaal aanhangers van Assad. Volgens de SOHR zijn er sinds de inname van Tadmur al zeker tweehonderd mensen geëxecuteerd en zeshonderd gevangengezet.
Palmyra is
ten prooi gevallen aan de Syrisch-Irakese terreurorganisatie. En dat is te merken ook.