Soennitische stammen vechten terug, maar indrukwekkend is het allemaal niet.
De afgelopen dagen is ISIS erin geslaagd om (een significant deel) van Ramadi te veroveren, de hoofdstad van de zwaarbevochten provincie Anbar. Deze stad is van bijzonder groot strategisch belang: als ISIS Ramadi in handen krijgt is de hele provincie eigenlijk van hen. Een verdere opmars is dan alleen nog maar een kwestie van tijd.
Bovenstaande is Nu.nl ook opgevallen, maar de nieuwssite heeft vandaag zowaar
goed nieuws te melden:
Sijariya werd vrijdag door IS-strijders ingenomen. Zaterdagochtend werd zwaar gevochten en beide partijen vuurden mortiergranaten af. Het Iraakse leger heeft IS voor een deel weten terug te drijven. De terreurorganisatie probeert Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar, al maanden te veroveren.
Dat klinkt allemaal heel spannend en leuk, maar in de praktijk valt het nogal tegen. Het offensief is namelijk vrij beperkt. Ja, er wordt teruggevochten en sommige straten zijn weer nominaal in handen van de Iraakse overheid, maar het is een ieder duidelijk dat ISIS de komende tijd terug zal slaan en de stad vrijwel zeker in handen krijgt.
De voornaamste reden daarvoor is dat het aan soennitische stammen in de regio is om ISIS terug te dringen. Dit komt doordat het Iraakse leger niet in staat is om versterkingen te sturen: ISIS heeft het nabij liggende vliegveld in handen en bepaalt dus wie of wat er in komt en wat er uit gaat. De stammen proberen een opening te creëren waardoor het leger toch nog iets nuttigs kan doen, maar de kans dat zij hierin slagen is vrij minimaal. ISIS is gewoon goed georganiseerd; daar moet je een echt leger tegenover zetten, met mensen die verstand hebben van strategie en tactiek en een goede militaire opleiding hebben genoten. Nu is het niet zo dat de stammen helemaal niets voorstellen, maar hun kunde is natuurlijk niet te vergelijken met die van, zeg, westerse legers.
Kortom, de kans is bijzonder groot dat ISIS zijn offensief doorzet. Als het westen - met Amerika voorop - niet echt in actie komt kon het kalifaat van de extremisten weleens een langer leven beschoren zijn dan we een paar maanden geleden dachten. Een grotere nachtmerrie is bijna niet mogelijk.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.