Is er nog een toekomst voor Bitcoin in 2019?

Geen categorie01 jan 2019, 13:00
2018 bleek een bevlogen jaar voor Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen. Het jaar begon natuurlijk in hoogspanning. De koersen gingen alle kanten op. Waar de Bitcoin begin december 2017 nog rond $11.000 noteerde daar steeg hij begin 2018 door naar zo'n $17.000. Niet veel later sloeg iedereen aan het verkopen en donderde de digitale valuta als een kaartenhuis in elkaar. Binnen twee maanden ging de Bitcoin van bijna $20.000 per stuk naar een dieptepunt van ongeveer $6.900. Dat was in februari, maar sindsdien is de Bitcoin nooit meer écht hersteld. Lange tijd leek het erop dat de prijs stabiel zou blijven rond de $6.000, maar ook dat bleek niet het geval en dus zakte de waarde nog verder weg en zweven de koersen nu tussen de $3.500 en 4.000. Heeft de Bitcoin nog toekomst in 2019?
Bitcoin werd in 2008 gelanceerd door 'Satoshi Nakamoto', een pseudoniem overigens want de werkelijke naam van de bedenker is niet bekend. Al vrij snel sloeg het concept aan en investeerders kochten digitale munten waarmee werd gespeculeerd op prijsstijgingen. Met slechts 21 miljoen van de digitale munten in omloop gecombineerd met lange termijn beleggers bleef de waarde stijgen. Al in 2013 haalde de Bitcoin een waarde van zo'n $1.000, waarna de populariteit van de munt weer langzaam afnam.
Maar rond de zomer van 2017 ging de munt snel stijgen. Het nieuws trok meer beleggers en later ook speculanten aan. Toen in december 2017 de populariteit van de Bitcoin een hoogtepunt bereikte wist iedereen al wel dat de prijzen zouden gaan dalen, maar wanneer en hoe was nog niet bekend. Een van de meest interessante indicatoren die destijds het hoogtepunt van de koersen voorspelde was Google Trends, kijk maar eens naar de grafiek hieronder: Google Trends analyse van de populariteit van 'Bitcoin'. De koersen daalden hard nadat de populariteit afnam. Bron: Google Trends
Google Trends analyse van de populariteit van 'Bitcoin'. De koersen daalden hard nadat de populariteit volgens Google afnam. Bron: Google Trends
Goed, de populariteit van de digitale munt is dus wel gedaald, maar heeft het nog een toekomst in 2019 en verder? Jazeker. Bitcoin kan worden gezien als een alternatief betalingssysteem en valuta in één. Daarmee is het decentrale netwerk een alternatief voor commerciële banken en fiat geld. In het grootboek worden de transacties bijgehouden en de eigenaren van cryptomunten en hun transacties geregistreerd. Wanneer iemand waarde wil verzenden dan kan dit binnen enkele uren via dit netwerk.
De G20 lieten afgelopen maand in Argentinië weten dat zij openstaan voor de regulering van blockchain toepassingen zoals de Bitcoin waardoor deze naast de reguliere bank- en betalingssystemen komt te staan. Niet als vervanging, maar als aanvulling daarop. Dat is een goed plan, want hierdoor worden banken getemperd in het nemen van risico's, immers bestaat er een mondiaal alternatief op hun systeem. Hierdoor kan de Bitcoin dus bijdragen aan de stabiliteit van het financiële stelsel. Niet direct, wel indirect.
Ook de perceptie van wat Bitcoin is lijkt te veranderen. Waar voorheen vooral speculanten munten kochten voor winstbejag daar zijn nu ook de lange termijn spaarders terug. Sommigen zien de munt als 'digitaal goud' al zijn er natuurlijk wel verschillen tussen Bitcoin en goud waarbij op vrijwel alle functionele gebieden de Bitcoin aantrekkelijker is. Maar voor het zover is moeten de koersen stabiliseren en moet de perceptie ook bij het brede publiek aanwezig zijn. Dat de Bitcoin in december $3.750 zou gaan aantikken was overigens niet onvoorspelbaar, kijk maar eens hieronder:
[caption id="attachment_215422" align="aligncenter" width="1200"]De bitcoinkoersen afgezet tegenover de Amerikaanse Dollar sinds begin 2017. In september 2018 voorspelde ik op Tradingview.com dat Bitcoin $3.750 zou gaan aantikken. Bron: Tradingview.com De Bitcoin koers afgezet tegenover de Amerikaanse Dollar sinds begin 2017. In september 2018 voorspelde ik op Tradingview.com dat het goed mogelijk was dat Bitcoin $3.750 zou gaan aantikken in december 2018. Dat koersdoel werd gehaald, al ging het allemaal een stuk sneller dan verwacht. Bron: Tradingview.com[/caption]
Wanneer we kijken naar het koersverloop van de Bitcoin over pak en beet twee jaar dan zien we dat de Bitcoin wel moest dalen tot het niveau van $3.750. Het handelsvolume nam sinds september 2018 sterk af. De recente terugkeer van volatiliteit is echter wel opmerkelijk te noemen. Zo nam het handelsvolume door de lagere prijzen sterk toe en kan het zomaar eens zijn dat het dieptepunt van de markt al bereikt is.
Maar of dit het geval is hangt af van de perceptie van de markt met betrekking tot de aard van de digitale munt. Is de perceptie van de markt dat Bitcoin een store of value is dan kunnen de prijzen relatief hoog blijven. Ziet de markt de Bitcoin vooral als een middel om betalingen te faciliteren dan zal de waarde dalen zodra de omloopsnelheid van de munt wordt verhoogd doordat het als betaalmiddel gaat gelden, bij het bestellen van pizza's bijvoorbeeld.
Bitcoin blijft dus nog wel even, maar het is ondanks een krankzinnig 2017 en 2018 nog steeds onduidelijk hoe de markt Bitcoin precies ziet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten