Is er een islamitische burgeroorlog uitgebroken?

Geen categorie24 jun 2013, 18:59

Een horde Egyptische soennieten heeft vier sjiieten gelyncht. 

De Telegraaf bericht vandaag - net als vele andere kranten - dat er in Egypte vier sjiieten gelyncht zijn door fundamentalistische soennieten. Een groep mannen overviel zondag avond een huis waar de vier, een imam incluis, net een diner aan het nuttigen waren. Ze werden naar buiten gesleept op brute wijze vermoord.

Dit soort berichten bereikten ons jaren geleden al (en nog steeds, trouwens) uit Irak, waar er ook zowel soennieten als sjiieten zijn. Daarnaast hebben de jihadisten in Syrië dit soort sectarisch geweld ook geïntroduceerd in Syrië. Zo kwamen er onlangs nog berichten naar buiten van Vlaamse jihadisten die opschepten dat ze een stuk of dertig sjiitische vrouwen hadden verkracht en vermoord. Want, tja, sjjiieten zijn immers godslasteraars. En die mag je - nee, die moet je - afmaken. Toch?

Ook gebeurt er al enige tijd het één en ander in Libanon. De in het noorden wonende soennieten van dat land willen dat hun overheid de rebellen in Syrië steunt. Niet heel verrassend denkt het zuidelijk deel van het land, waar vooral sjiieten wonen, daar net een beetje anders over. Zoals wel vaker in dit soort landen wordt er vervolgens niet rustig debateerd over de pros en cons van deze standpunten, maar wordt er gewoon weer zwaar gevochten.

En dan, tenslotte, waarschuwt de Turkse premier Erdogan nu ook voor 'sectarische spanningen'. Dit omdat het Alevitische gedeelte van de Turkse bevolking hem zowaar durft te bekritiseren omdat zij het gevoel hebben dat hij zijn conservatieve soennitische denkbeelden wil opleggen aan de rest van het land. Zoals we onderhand gewend zijn van Erdogan lijkt zijn 'waarschuwing' verdacht veel op een dreigement. 

In veel landen zijn het sjiieten die worden aangevallen door soennieten, maar andersom gebeurt ook, hoewel minder. Heel raar is dat niet aangezien een magere 20 procent van de moslims sjiitisch is. De overige 80 procent is dus soennitisch.

Aangezien de 'sectarische spanningen' (wel een schitterend eufemisme van premier Erdogan, trouwens) overal toenemen dient de vraag zich onderhand aan of er misschien sprake is van een 'islamitische burgeroorlog'? Iran en Syrië aan de ene kant, en Turkije en Saoedi-Arabië aan de andere voeren al enige tijd een koude oorlog tegen elkaar, maar is die koude oorlog nu - via proxies weliswaar, maar toch - heet geworden? Of gaat het binnenkort pas echt los als de spanningen nog verder zijn opgedreven en is dit nog maar het inleidende wapengekletter?

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten