Geen rechtssubject, dus moord mag.
Onlangs besliste de Dordtse rechtbank een zeventien weken oude foetus niet in bescherming te nemen. De 18-jarige moeder zou de familie-eer hebben geschonden en daarom was haar familie erop uit op de foetus te doden. Wettelijke bescherming van de foetus kan in zo'n geval niet, omdat de foetus geen rechtssubject is. Hier is iets niet in de haak.
De Kinderbescherming vroeg de rechter om ondertoezichtstelling van de foetus. Maar de rechtbank in Dordrecht wees dat verzoek af. Waarom? De foetus was jonger dan 24 weken. Het kind zou nog geaborteerd mogen worden, dus hoefde ook niet te worden beschermd.
Dit is een rare redenering. Het feit dat moederlief nog meer of minder overwogen zou mogen besluiten je toch geen kans te geven in deze wereld, betekent dus dat je ook niet in bescherming genomen hoeft te worden wanneer je op een andere manier in gevaar bent?
Natuurlijk, in eerste instantie zou de moeder in bescherming genomen moeten worden tegen haar familie die een dergelijke misdadige beslissing van haar eist. Áls er al iemand de beslissing om over te gaan tot abortus zou mogen maken, dan is dat niemand anders dan de moeder. En de moeder was dit uit eigen beweging niet van plan. Getuige ook het feit dat ze ondertussen met de vader in kwestie getrouwd is.
Maar dit alles onttrekt ons niet aan de verantwoordelijkheid voor de ongeboren baby. Er zal vast 'wetenschappelijk' een heleboel te zeggen zijn voor het feit dat een foetus pas vanaf 24 weken 'persoon' genoemd kan worden, het is en blijft een arbitraire grens.
De oplossing? Maak iedere foetus direct rechtssubject. Geen arbitraire grenzen meer die moord op het ene wezen toestaan en andere verbieden. En als we het dan zo belangrijk vinden, kunnen we aanvullend opnemen dat moord tot 24 weken in de vorm van abortus provocatus op autorisatie van de moeder is toegestaan. Maar dan doen we in ieder geval niet alsof een foetus van jonger dan 24 weken niets is.