Ik ben onder de indruk van het Israëlische raketschild, de Iron Dome. De afgelopen dagen heeft het systeem zo'n 200 raketten onderschept en daarmee levens gered.
Israël komt nog steeds vrij ongeschonden uit de strijd met Hamas. Het begon natuurlijk met de dood van drie jonge tieners. Afgelopen week moest de kleine staat weer een verlies betreuren. Er viel een slachtoffer na een raketaanval van Hamas. Dit lage dodental is het gevolg van een aantal zaken. Allereerst zijn er in Israël ontzettend veel schuilkelders. Daarnaast weet elke inwoner van Israël wat het moet doen als het luchtalarm afgaat: zo snel mogelijk naar een schuilkelder. Lukt dat niet op tijd? Verschuil je dan en ga het liefst in het midden van een pand staat. Is ook dat een onhaalbare kaart? Ga dan plat op de grond liggen met de armen over je hoofd.
We mogen echter de technologie niet vergeten. Israël is op dit gebied al jaren trendsetter in de wereld. Ook de afgelopen jaren heeft het land niet stilgezeten. Met de ontwikkeling van de Iron Dome (IJzeren Koepel) loopt het land wederom voorop. De Israëlische fabrikant Rafael Advanced Defense Systems nam de ontwikkeling voor haar rekening.
Poef!
Het systeem detecteert raketten die worden afgeschoten vanuit vijandelijk gebied, in de meeste gevallen de Gazastrook. De Iron Dome rekent dan snel uit waar de raket waarschijnlijk neer zal komen. Als dat in een gebied is waar geen burgers wonen, grijpt het systeem niet in. Mocht uit de berekening echter blijken dat de raket gaat inslaan in bebouwd gebied, zal de Iron Dome in actie komen. De IJzeren Koepel schiet dan met een andere raket het projectiel uit de lucht. Poef! In deze video ziet u hoe de Iron Dome functioneert.
Het Reformatorisch Dagblad had gisteren een interessant artikel over de Iron Dome in haar papieren krant. Dit artikel staat op internet helaas achter een betaalmuur. Feit is echter dat de Iron Dome een groot succes is.
Wat woordvoerders wel willen zeggen, is dat de Iron Dome in ruim 90 procent van de pogingen om vijandelijke raketten te onderscheppen succes boekt. (...) Van de circa 1150 raketten die Hamas en andere terreurgroepen vanuit de Gazastrook op Israël afvuurden, heeft de Iron Dome er ongeveer 200 onderschept. Lerner wilde niet zeggen hoeveel batterijen het leger in het land heeft opgesteld, maar hij gaf aan dat het er voldoende zijn om de staat te beschermen.
Levens
Uit deze cijfers kun je een aantal zaken afleiden. Allereerst dat de meeste door Hamas afgeschoten raketten terecht komen op gebieden waar ze geen tot weinig gevaar stichten. Daarnaast kunnen we vaststellen dat Israël maar liefst tweehonderd projectielen uit de lucht heeft geschoten die anders mogelijk slachtoffers hadden gemaakt. Iron Dome redt dus levens.
Kortom, schitterende cijfers en resultaten. Israël is echter nog niet tevreden. Er wordt dan ook hard gewerkt aan een verbeterde versie. Deze nieuwe versie gaat David's Sling heten. De slinger van David. We weten allemaal dat David met zijn slinger zeer succesvol was en zeer accuraat de reus Goliath velde. Over een paar jaar komt er geen raket 'zomaar' meer uit de lucht vallen in Israël. Tenminste, dat is de bedoeling.
Zinloos
Hopelijk is dit de laatste oorlog tussen Israël en Hamas. Dat de zinloze dood van vier jonge kinderen gisteren in de Gazastrook in de toekomst niet wordt herhaald. Het is goed dat Israël een onderzoek start naar de toedracht van deze vreselijke fout! Het pleit voor Israël dat men dit 'incident' niet afdoet met een simpel: 'Zulke dingen gebeuren nu eenmaal in een oorlog'.
Hamas aan de andere kant zal (wederom) moeten leren accepteren dat Israël en de Joden niet zo inferieur zijn als zij graag willen. Hopelijk overtuigt het succes van de Iron Dome de terreurgroep dat het afschieten van raketten een heilloze weg is. Men brengt niet alleen minder Israëlische burgers in gevaar dan men van plan is, maar ziet haar acties tevens als een boemerang terugkeren en haar eigen burgers in gevaar brengen. Vooralsnog lijkt dat de terreurgroep weinig te interesseren. Men knalt rustig door. De teller staat inmiddels op meer dan duizend projectielen en loopt waarschijnlijk de komende dagen verder op.
De 'IJzeren Koepel' waakt echter over Israël. Een technologisch hoogstandje dat levens redt.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.