Nog maar twee weken geleden leek er vooruitgang te zitten in de onderhandelingen tussen Iran en het IAEA. Het hoofd van de organisatie zei er vertrouwen in te hebben dat hij tot een akkoord kon komen met Iran. Wat blijkt? Iran hield hem voor de gek.
Het Internationaal Atoomenergieagentschap wil weer toegang tot alle kerncentrales van het islamitische land. Het gaat de waakhond vooral om het complex bij Parchin in het noorden van Iran. Daar zouden tests met explosieven hebben plaatsgehad die wijzen op de intentie een atoomwapen te bouwen. Uit satellietbeelden bleek recentelijk dat Iran die locatie aan het opschonen is. Verdacht dus.
IAEA-chef Yukiya Amano sprak er hoogstpersoonlijk met de Iraniërs over en die verzekerden hem een paar weken geleden dat zij bereid tot een deal. Vrijdag moest Yukiya toegeven dat het niet tot een afspraak was gekomen.
De Iraniërs lijken het spel geleerd te hebben van de Noord-Koreanen: dreigende taal uitslaan, een aantal raketten afvuren en vervolgens zo veel mogelijk concessies winnen van Westerse landen zonder zelf in te binden.
Iran gaat volgende week weer met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland om de tafel in Moskou. Het is in de aanloop naar die onderhandelingen dat het land het IAEA voor schut zet. Immers, waarom inspecteurs toelaten als je er niets voor terugkrijgt? Het is voor Iran gunstiger inspecties onderdeel te maken van de onderhandelingen met de P5+1, die willen namelijk geen van allen dat Iran ook een kernmacht wordt.
De Iraniërs onderschatten echter de bereidwilligheid van Westerse landen om militair in te grijpen. Des te langer de onderhandelingen voortduren, des te meer tijd krijgt Iran om een kernwapencapaciteit te ontwikkelen (nog geen daadwerkelijk wapen, dat duurt langer) en des te ongeruster wordt Israël. Hoe lang is Jerusalem nog bereid dit spel aan te zien?