De huidige luchtaanvallen zijn niet voldoende om ISIS echt te beschadigen, aldus Haidar al-Abadi.
Op een internationale conferentie in Parijs over de strijd tegen ISIS zei de Iraakse premier Haidar al-Abadi vandaag dat de internationale coalitie te weinig doet om de terroristische organisatie werkelijk te verzwakken, laat staan te vernietigen.
Volgens Abadi worden de Iraakse troepen niet genoeg ondersteund met aanvallen vanuit de lucht. Ook de huidige hulp voor grondoperaties is 'niet afdoende', stelde de premier. 'Steun vanuit de lucht is niet genoeg. IS beweegt zich in kleine groepen. Het is niet genoeg', benadrukte Abadi tijdens de conferentie.
Abadi maakte duidelijk dat ISIS de afgelopen weken en maanden alleen maar meer terreinwinst heeft geboekt. Zo hebben de moslimextremisten onder andere de Iraakse stad Ramadi (een strategisch bijzonder belangrijke stad) en de historische stad Palmyra in Syrië. In beide gevallen sloegen de legers van de nationale regering van het land in kwestie uiteindelijk op de vlucht.
Natuurlijk is er wel een verschil. Het westen is bepaald niet van plan om de Syrische dictator Bashar al-Assad in het zadel te houden. Het is dus lastig voor de coalitie om te bepalen waar en wanneer zij in actie moet komen in dat land. Ja, ISIS moet verzwakt worden - en zelfs vernietigd, uiteindelijk - maar Amerika en Europa willen niet dat het resultaat is dat Assad aan de macht blijft.
In Irak is dat anders - of zou dat in ieder geval anders moeten zijn. Hoewel Bagdad tegenwoordig een hechte band heeft met Iran is het nog altijd min of meer een bondgenoot van het westen. Er is dus geen enkele reden voor Amerika en Europa om het Iraakse leger niet een handje te helpen als dat nodig is.
Tenminste, dat is het punt dat Abadi probeerde te maken. Hij gelooft dat er a) meer luchtaanvallen moeten komen en b) dat de Iraakse grondtroepen geholpen moeten worden door westerse soldaten/officieren. Gebeurt dat niet dan is hij bang dat meer steden uiteindelijk in handen zullen komen van ISIS.
De westerse bondgenoten zeggen zich daar ook zorgen over te maken, maar beweren dat Irak eerst en vooral zelf schuldig is aan de huidige situatie. Zo zou Abadi te weinig doen om soennitische stammen bij de nationale regering te betrekken. Hij is zelf een sjiiet en zou eerst en vooral bezig zijn met het vergroten van de macht van zijn geloofsgenoten (die de sjiitische islam aanhangen).