Het verschil tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders is zo klein dat de Amerikaanse media het lef niet hebben om een winnaar uit te roepen.
Fox News, de Washington Post en Politico: alle drie news outlets (een zender, een krant, en een website) hebben de moed niet om een winnaar aan te wijzen onder Democraten in Iowa. Hoewel het Clinton-kamp eerder vannacht verkondigde dat ze ervan uitgingen dat ze gewonnen hadden gingen de media daar niet in mee.
Op dit moment staan de beide Democratische kandidaten nog steeds op 50%. De media noemen het daarom too close to call.
Met andere woorden: Clinton en Sanders spelen gelijk.
Helaas voor Hillary is dat een enorme afgang voor haar. Zij was immers dé grote favoriet voor de overwinning, niet alleen nationaal, maar ook landelijk. Vorig jaar had ze nog een voorsprong van 50 procentpunt op Sanders, de 74-jarige socialistische senator uit het kleine Vermont. Vannacht kregen ze allebei afgerond 50 procent. Sanders is dus enorm gestegen terwijl Clintons campagne helemaal in elkaar is gestort.
En dat brengt me bij het grootste geheim van de Amerikaanse politiek, iets wat je nooit leest in de Nederlandse media: Hillary Clinton is een ongelooflijk zwakke kandidaat. Er is een reden dat Barack Obama haar in 2008 versloeg, en dat ze het nu weer zo lastig heeft tegen Sanders. Mensen mogen haar niet, ze stoot hen af, ze vertrouwen haar niet, ze staat bekend als bijzonder onbetrouwbaar, en heeft ook nog eens een groot probleem omdat ze als minister van Buitenlandse Zaken een rommeltje maakte van haar e-mails. Het is mogelijk dat de FBI haar daarvoor gaat vervolgen.
Nee, dat is geen samenzweringstheorie, dat is echt mogelijk. Sterker nog, de leiding van de FBI wil haar aanklagen. De enige reden dat het nog niet gebeurd is dat het Witte Huis het tegenwerkt. Maar steeds meer mensen worden ervan overtuigd dat het er uiteindelijk wel van komt. Dat zou de nachtmerrie voor Hillary nog groter maken.
Natuurlijk is Clinton wel veel sterker dan Sanders in het zuiden -- op het moment tenminste. Dat kan nu echter wel veranderen, in Amerika is momentum heel belangrijk. Daar komt bij dat ze, zelfs als ze daar wel wint en 'gewoon' de nominee wordt van de Democraten, ze het zonder twijfel erg lastig krijgt tegen haar Republikeinse tegenstander, wie dat ook moge zijn.