Industrie krijgt voorlopig geen CO2-belasting opgelegd: milieuorganisaties zijn woedend op het kabinet

Geen categorie05 okt 2018, 20:00
Het was een van de meest vergaande maatregelen die in het voorstellenboekje stond: belasting op CO2 voor de industrie. Het is nu bekend dat deze maatregel nog even vooruit wordt geschoven en de industrie gespaard blijft. De toorn van de milieuorganisaties is hevig en nu al hebben organisaties als Greenpeace aangegeven dat ze woedend zijn op het kabinet.

Milieuorganisaties als Greenpeace, Natuur & Milieu en Milieudefensie zijn laaiend dat de industrie voorlopig geen CO2-belasting krijgt opgelegd. Het kabinet wil dat pas doen als bedrijven de komende jaren geen voortgang boeken met het verminderen van de CO2-uitstoot.

"Onbegrijpelijk dit", zegt Joris Thijssen namens de milieuorganisaties. "De meest effectieve maatregel om milieuwinst te boeken is het principe dat de vervuiler betaalt. En dat blijft hier achterwege. Wij willen heel snel met de minister om tafel."

Stevige lobby van alle kanten hebben voor spanning gezorgd in het kabinet. De coalitie is diep verdeeld over de uitvoering en concretisering van het Klimaatakkoord. Er moeten concessies gemaakt worden, maar het schrappen van de CO2-belasting is een groot verlies voor de kant van de milieuorganisaties. De werkgeversorganisaties en de lobby vanuit de industrie lijkt effectiever te zijn geweest. De VVD en het CDA hebben vast ook een grote vinger in de pap.

De industrie is niet blij met een CO2-heffing als stok achter de deur. "De energietransitie is meer gebaat bij een steun in de rug dan een fiscale draai om de oren", reageert de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME.

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW is tegen een CO2-heffing. Volgens VNO-NCW ligt er nu een kans om Nederland koploper te maken in de energietransitie, maar dat kan het bedrijfsleven niet alleen opbrengen. Laat staan dat er een strafheffing zou volgen bij onvoldoende voortgang op weg naar 2030, zeggen de werkgevers.

D66 heeft beloofd aan GroenLinks dat het alles zou doen om maatregelen als de CO2-belasting ingevoerd te krijgen. D66-Kamerlid Jetten zou dit voor Pechtold voor elkaar krijgen, maar blijkbaar is hij een minder grote onderhandelaar dan Pechtold deed vermoeden. Electoraal gezien zal D66 de hete adem van GroenLinks voelen. Het is wederom een verlies voor de links-liberalen en winst voor de VVD en het CDA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten