1. Home
  2. In Turkije is 'dief' zeggen genoeg om je op te pakken

In Turkije is 'dief' zeggen genoeg om je op te pakken

Geen categorie02 jan 2015, 21:00
President Erdogan is zo snel op zijn teentjes getrapt dat mensen die 'dief' zeggen opeens in de boeien worden geslagen.
Het wordt steeds gekker in Turkije. Natuurlijk weten we al een tijd dat Erdogan zich steeds meer als een sultan gedraagt die geen enkele vorm van kritiek accepteert, maar tegenwoordig gaat hij zelfs zo ver om mensen te laten arresteren die alleen het woord 'dief' in de mond nemen.
Zoals Burak Bekdil schrijft voor Middle East Forum:

In March, a whole police unit scanned shots taken by photojournalists at a football game to find the fans who had unfurled a banner that read "There is a thief!" A few days later, a man unfurled the same banner, "Thief!" during one of Mr. Erdoğan's public rallies. Video footage showed the man was forced by security to lower the banner before being beaten by the crowd. The man claimed he was beaten with batons by Mr. Erdoğan's bodyguards for an hour and threatened with a gun. His wounds were verified by hospital reports.

Afgelopen week kwam daar de arrestatie bij van een 16-jarige jongen die de euvele moed had om "dief" te roepen. Erdogan voelt zich daar namelijk door aangesproken: sommige critici noemen hem zo sinds de corruptie-affaire van vorig jaar, waarbij verschillende leden van de regering-Erdogan beschuldigd werden van malafide praktijken. In plaats van het onderzoek in goede banen te leiden zorgde de toenmalige premier (die nu dus president is) ervoor dat het de kop in werd gedrukt. De betrokken aanklagers werden verplaatst, ontslagen of zelfs opgesloten.
Hoewel Erdogan vriendelijke media er alles aan doen om dat verhaal te begraven weten heel veel Turken toch wat er gebeurd is... en ze zijn niet van plan om hun mond daarover te houden. Het gevolg: de arrestaties van een ieder die 'dief' zegt (of schrijft).
Een ander recent voorbeeld? Een man won onlangs de opening bij van een nieuwe sneltreinverbinding tussen Instanbul en Konya, een andere Turkse stad. Samen met een kennis besprak hij de gebeurtenissen op de school van zijn zoon, waar er blijkbaar een dief rondloopt. "Stel je voor," zei de man, "er zijn zelfs dieven van die (jonge) leeftijd."
Voor hij wist wat er gebeurde werd de man tegen de grond gewerkt en gearresteerd. Tijdens zijn verhoor legde hij uit dat hij het helemaal niet over Erdogan had en werd hij vrijgelaten. Helaas voor hem was dat niet het einde van het verhaal: toen hij de volgende nacht rustig lag te slapen werd hij opeens van zijn bed gelicht. Hij werd namelijk verdacht van het hebben van banden met "een terroristische organisatie." Hilarisch genoeg bleek naderhand dat de enige club waar hij lid van is, de AK Parti is, de politieke partij van Erdogan.
Normaal gesproken zou je om dit soort verhalen kunnen lachen, maar in dit geval zijn het buitengewoon zorgwekkende gebeurtenissen die aantonen dat Erdogan steeds autocratischer wordt. De rechtsstaat wordt buitenspel gezet, individuele mensenrechten bestaan niet meer. Zeg "dief" en je wordt opeens behandeld alsof je lid bent van Al Qaeda. Of erger: er wonen immers genoeg échte terroristen in Turkije. Sterker nog, de leider van Hamas - Khalid Meshaal - wordt daar met alle égards behandeld.
Zo glijdt Turkije steeds verder af naar de afgrond. Je krijgt het gevoel dat het niet lang meer duurt voor de 'democratie' helemaal is afgeschaft. Erdogan doet wat hij wil... en blijft het vrij goed doen in de peilingen. Blijkbaar is bijna de helft van de Turken voor een autoritaire leider die onschuldige burgers zomaar laat oppakken omdat ze een woord gebruiken waar hij zich ongemakkelijk bij voelt.
Natuurlijk heeft de Turkse kiezer het recht om die keuze te maken - hoewel AKP-fanboys niet moeten schrikken als de andere helft van het land uiteindelijk in opstand komt - maar dat betekent niet dat het westen dit ook maar heeft te accepteren. De tijd is rijp voor sancties tegen Turkije: de onderhandelingen met de EU moeten per direct worden stopgezet en Erdogan dient geen cent van de Europese belastingbetaler te ontvangen. Als hij zijn land wil omvormen in een democratie kan hij dat doen, maar niet met onze steun.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten