IMF raamt hogere groei Nederland

Geen categorie09 apr 2014, 14:00
Volgens het IMF zal de Nederlandse economie dit jaar met 0,8% groeien en volgend jaar zelfs het dubbele daarvan. Reden voor een feestje?
Dat denk ik niet. Weliswaar is de IMF-prognose voor Nederland dit jaar een fractie hoger dan de recente raming van het CPB, die op 0,75 procent uitkwam, en voor volgend jaar zelfs fors hoger dan de 1,25 procent van het CPB voor 2015, maar ook al worden de IMF groeicijfers gehaald, dan nog zijn we amper boven het niveau van 2008. Bovendien, volgens de April Outlook 2014 van het IMF blijft de groei van de eurozone als geheel (1,2 respectievelijk anderhalf procent) ver achter bij alle ontwikkelde landen samen (2,2 respectievelijk 2,3 procent). De oorzaak daarvan kennen we intussen: de sterke interne devaluaties in de zwakke eurozone landen ten gevolge van de gemeenschappelijke misfit munt.
Niettemin goed nieuws voor minister-president Rutte en zijn schatkistbewaarder Dijsselbloem, die wel een opsteker kunnen gebruiken zo vlak voor hele belangrijke Europese verkiezingen. Alleen jammer, dat dergelijke voorspellingen geen zekerheden zijn, sterker, het CPB zat er altijd steevast naast, dat wil zeggen: steevast te positief. Het IMF gaat daar dus nog (ruim) overheen.
De basis van de raming van het IMF is de aantrekkende wereldhandel. De Washingtonse rekenmeesters denken dat die al dit jaar aantrekt met 3,6 procent. Nederland, met haar open economie, profiteert daar dan onmiddellijk van. Vooral volgend jaar, omdat er sprake is van een 'tijdeffect'.  Hoe reëel is deze verwachting van het IMF? Er zijn immers de nodige onzekere factoren. Een aantal daarvan noemt het IMF overigens zelf ook: de onzekere situatie in Oost-Europa (Oekraïne), de zwakke groei (zelfs deflatie) in Zuid-Europa, het krappere monetaire beleid in de VS, de 'Abenomics' in Japan, de vertraagde groei in China, het gedoe in de Arabische wereld, al deze factoren maken dat de verwachte groei uiterst onzeker, om niet te zeggen onwaarschijnlijk is.
Daar komen de enorme werkloosheidsproblemen in de eurozone nog eens bovenop.
Het zal mij verbazen als de prognoses van het IMF voor dit en volgend jaar gehaald zullen worden, dat geldt zowel voor de wereldeconomie, maar in het bijzonder voor Nederland. Sterker, ik verwacht zelfs dat de lagere CPB prognose (weer) aan de te hoge kant zit. Dit pessimisme wordt mede veroorzaakt door de aanhoudende malaise op de Nederlandse woningmarkt en de risico's die nog altijd spelen bij 'onder water staande' hypotheken, zie ook dit rapport van DNB. Maar laten we hopen dat ik er naast zit, want de koopkracht van de burgers kan wel weer wat lucht gebruiken.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten