"Ik vind het juist heel jammer dat zij (Rijneveld - red.) zich terugtrekt. En meer dan jammer vind ik het eigenlijk best wel verontrustend. De mensen die er voor hebben gezorgd dat zij zich terugtrekt, dat zijn mensen die pleiten voor inclusiviteit, voor tolerantie, maar ze zijn blijkbaar heel erg blind voor hun eigen intolerantie."
"Wij zijn heel erg geneigd om te denken dat racisme en uitsluiting uit 'rechts' en uit de 'witte hoek' komt. Maar het gebeurt ook zo vaak -in dit geval- en ik ga het gewoon een naam geven: woke-activisten, zeg maar mensen die zeggen zij (Rijneveld - red.) kan daar niet op die plek staan of zitten. Ik heb daar heel erg moeite mee. Juist ook omdat zij juist ook staat voor inclusiviteit. [...] Gaat inclusiviteit alleen maar over kleur, vraag ik mij af."
"Jij (Ekiz - red.) schrijft vaak over Turkije en dat je ouders daar vandaan komen en wat die hebben gedaan. Stel dat verhaal zou vertelt worden door iemand anders dan jij en diegene zou ook Turks zijn, dan zou je denken: 'Ja, dat helpt als diegene de vertaalslag moet maken, want die snapt dan waar het over gaat."
"Inclusiviteit gaat niet alleen over kleur. Waar ik moeite mee heb is dat hier een minderheid een meerderheid conformisme oplegt onder het mom van tolerantie en inclusiviteit."
Renze en Fidan bespraken het besluit van Marieke Lucas Rijneveld om zich terug te trekken als vertaler van de gedichten van de Afro-Amerikaanse dichter Amanda Gorman. #devooravond pic.twitter.com/BVO9eBdNYw
— De Vooravond (@devooravondtv) February 26, 2021
We slaan door in Nederland. Of nee: We zijn al een tijdje doorgeslagen. De zwarte Amanda Gorman mocht wél een (overigens prachtig) gedicht voordragen tijdens de inauguratie van de witte / blanke Joe Biden. Maar een witte vrouw mag andersom geen stuk vertalen van een zwarte vrouw. https://t.co/lQwOCyhurp
— Ken Stash (@KenStash) February 26, 2021