Beoogd Commissievoorzitter Juncker gaf een interview in het Duitse blad Bild over zijn ambities met Europa.
Juncker wil werken aan 'een beter Europa' verklaarde hij in het interview. Naar verwachting wordt Juncker aanstaande dinsdag, op mijn verjaardag nota bene, benoemd als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. En de ouwe rot blaakt van de ambitie om de volken van het Avondland verder 'te verenigen'. Hij wil zich inzetten voor werk en banen. Juncker:
"Niet de Europese Commissie of het parlement, maar bedrijven moeten banen creëren. En wij moeten dat mogelijk maken."
Dat zijn natuurlijk mooie woorden, maar Juncker weet dat ze ook hol zijn als er niets gedaan wordt aan de eenheidsmunt. Dan kun je doen wat je wilt om bedrijven te bewegen te investeren en nieuwe banen te scheppen, maar ondernemers laten zich echt niet verleiden door praatjes van (ongekozen) ambtenaren of politici, die willen degelijk, rationeel beleid.
Uit het interview blijkt verder, dat Juncker de troika (de samenwerking tussen de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank), wil vervangen. Er moet een nieuw instituut komen om alle eurolanden met problemen uit de brand te helpen. Dat instituut moet een stuk democratischer worden. Het stabiliteitspact is wat hem betreft heilig. Het zal me benieuwen wat voor concrete invulling daaraan gegeven wordt. Niet alleen het alternatief voor de troika, maar ook die 'democratischer' invulling ervan.
Juncker wil verder dat de EU minder afhankelijk wordt van Russisch gas en wil zich hard maken voor een 'duurzame' Europese energiemarkt. Gevraagd naar zijn federale ambities zei hij tegen Bild dat hij tegen de vorming van een Europese superstaat is:
"Ik ben geen fanatieke federalist. Ik wil een beter Europa creëren met onze nationale staten en burgers."
Natuurlijk.
Het zal me benieuwen of Juncker erin slaagt om een krachtig voorzitter van de Commissie te worden. Zijn voorganger Barroso was een ronduit zwakke figuur. Juncker is niet de jongste meer, maar heeft als grote voordeel, dat hij gepokt en gemazeld is in het brusselse en ook weet hoe de Raad functioneert. Dat laatste zou hem weleens goed van pas kunnen komen de komende tijd.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.