Het multiculturalisme wordt in heel veel opzichten terecht kritisch benaderd, maar dan gaat het vaak over abstracte fenomenen, zoals de 'islamisering van de samenleving'. Daarbij vergeten we vaak de kleine concrete dingen van de negatieve kant van het multiculturalisme. Zoals het werk van een gewone huisarts in een multiculturele wijk.
Werken als huisarts in achterstandswijk is uitdagend, maar tegelijkertijd ook ontzettend zwaar. Dat zegt huisarts Marieke Out. Ze werkt in een praktijk in Rotterdam-Zuid. "Mijn patiënten spreken bijvoorbeeld vaak de taal niet."
De praktijk van Out staat in een wijk met veel diversiteit. "Hier wonen mensen van meer dan 170 verschillende nationaliteiten. Het is ook een wijk met veel sociale problematiek. Er zijn veel werklozen en veel mensen hebben schulden."
Zelfs al doodnormale aspecten van het leven in een land, zoals naar de huisarts gaan, geven veel problemen in een multiculturele wijk. Simpelweg de cultuur of de taal niet begrijpen zorgt voor levensgevaarlijke situaties als het gaat om serieuze problemen. Daarbij moet je ook nog rekening houden met de culturele gewoontes en levenswijzes waar je op kan inspelen op het moment dat het gaat om gezondheidsproblemen. Neem bijvoorbeeld de inbreuk op een normale levensstructuur op het moment dat de ramadan plaatsvindt, het kan problemen voor de gezondheid geven waarop geanticipeerd moet worden.
In Wassenaar gaat het zelfs heel anders:
De communicatie met haar patiënten verloopt soepel, zegt ze. "Juist het gesprek met de mensen maakt mijn werk zo mooi. En dan samen kijken hoe we de mensen weer op eigen benen kunnen krijgen, letterlijk en figuurlijk."
Het begrijpen van de taal en cultuur en bepaalde homogeniteit zorgt voor een stabielere v0rm van samenleven en met elkaar omgaan en je ziet al bij zoiets banaals als dit dat het veel complicaties kan geven en wel kan leiden tot potentiële risico's.