Het land van Viktor Orbán gelooft dat de massale opvang van vluchtelingen uit het Midden-Oosten zijn cultuur te zeer zou veranderen. Hongarije is de afgelopen weken en maanden bekend komen te staan als één van de 'rebellen' in Europa wat het vluchtelingenvraagstuk betreft. Anders dan veel West-Europese en Zuid-Europese landen is premier Viktor Orbán namelijk niet van plan om tienduizenden (of meer) immigranten op te vangen. Niet permanent, en ook niet tijdelijk.
Zoltán Kovács, woordvoerder van de Hongaarse premier Viktor Orbán, legt in gesprek met het Britse
The Sunday Telegraph uit waarom zijn land zich zo hard opstelt. Daarbij reageert hij ook specifiek op kritiek van Frans Timmermans, de Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Commissie en rechterhand van Jean-Claude Juncker.
"In tegenstelling tot wat Timmermans denkt, kunnen we niet in de toekomst kijken. Maar wij zijn ons bewust van het verleden, en volgens ons is multiculturalisme in West-Europa geen succes geweest. We willen vermijden dat wij dezelfde fouten maken."
Ook zegt Kovács dat zijn land niet zit te wachten op 'preken' van mensen als Timmermans. Hij erkent dat zijn land, anders dan bijvoorbeeld Nederland, weinig ervaring heeft met massa-immigratie maar hij wil dat graag ook zo houden.
Een meerderheid van de Europese lidstaten werd het deze week eens over de verdeling van 120.000 migranten over de landen, ondanks het aanhoudende verzet van Hongarije, Slowakije, Polen en Tsjechië. Zowel Hongarije als Slowakije dreigt met juridische stappen. Kovács:
"Maar wij pakken onze problemen graag aan op een manier die bij ons past. En we houden er al helemaal niet van, als mensen die nooit in Hongarije hebben gewoond ons de les voorschrijven en ons vertellen hoe we onze problemen moeten oplossen. Ons racistisch of xenofoob noemen, is een goedkoop argument. Het is gewoon wegduiken van de problemen."
De vraag is nu wat Europa hier aan denkt te doen. De
EU wil graag dat elk land duizenden, zo niet tienduizenden vluchtelingen opvangt.