Homohuwelijk ook verboden in Australië

Geen categorie12 dec 2013, 11:29

Het hooggerechtshof stelt dat het huwelijk een verbinding is en moet zijn tussen één man en één vrouw.

Waar ik gisteren al berichtte dat het Indiase hooggerechtshof het homohuwelijk illegaal heeft verklaard, kan ik daar nu aan toevoegen dat ... in Australië precies hetzelfde is gebeurd.

Het Australische hooggerechtshof heeft donderdag in de hoofdstad Canberra een streep gezet door wetgeving die het homoseksuele stellen mogelijk maakte te trouwen in het Australisch Hoofdstedelijk Territorium. Dat heeft de BBC bekendgemaakt. Het deelgebied van Australië legaliseerde het homohuwelijk in oktober, waardoor koppels van dezelfde sekse voor het eerst in Australië konden trouwen.

De federale overheid was het daar niet mee eens. Die vond - en vindt - dat het hier zelf over gaat, niet de inidivudele territoria. Daarom tekende het protest aan bij het hooggerechtshof. 

Dat bepaalde vervolgens dat de staat gelijk heeft. Sinds 2004 is er een federale wet die stelt dat het huwelijk een verbinding is tussen één man en één vrouw. Als voorstanders van het homohuwelijk andere soorten huwelijken willen legaliseren moeten ze dat dus ook landelijk doen.

Vervelend genoeg voor voorstanders van het homohuwelijk stemden de Senaat en het Huis van Afgevaardigden vorig jaar nog een voorstel weg dat het homohuwelijk zou legaliseren. De nationale kiezer is er dus bijzonder duidelijk over: twee mensen van hetzelfde geslacht mogen wat hem betreft niet met elkaar huwen.

Het is buitengewoon opvallend dat er opeens een internationale tegenbeweging is van sociaalconservatieven die niets moeten hebben van sociaal-progressieve of liberale plannen voor de maatschappij. Tot voor kort maakten veel Nederlanders Amerika belachelijk omdat men daar sociaal vrij conservatief is, maar nu blijkt dat er veel meer landen zijn waar de bevolking het traditionele huwelijk wil behouden. 

Dat geeft te denken. Misschien dat veel volkeren in sociaal opzicht conservatiever zijn dan we denken.

Jammer, natuurlijk, zeker omdat in dit specifieke geval 27 huwelijken ongeldig werden verklaard. Die koppels zijn getrouwd in Canberra, denken dat ze officiëel een partnerschap met elkaar zijn aangegaan, en komen nu tot de ontdekking dat het allemaal voor niets was. Dat moet een ontzettend grote tegenvaller voor ze zijn.

Hopelijk kan daar de komende jaren alsnog verandering in komen. Trouwen met de persoon van wie je houdt is een natuurrecht. Het is aan geen enkele staat, nee, ook niet aan de Australische, om de uitoefening van dat recht onmogelijk te maken. 

Het goede nieuws voor de teleurgestelde dames en heren in Canberra? Uiteindelijk zullen ze hun strijd vrijwel zeker winnen. Het duurt alleen wat langer dan ze hadden gehoopt.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten