Hogere politieke rekenkunde

Geen categorie03 okt 2010, 10:30

Kort nadat de uitslag van de stemming bekend werd, kwam beroepsrevolutionair Ab Klink met een opvallende conclusie: de tegenstanders van regeringsdeelname zouden door deze uitslag "gelegitimeerd zijn om hun verzet vol te houden." Vrij vertaald: ja, meer dan tweederde van de aanwezige CDA-leden verklaarde inderdaad dat de coalitie van start kon gaan, maar die hebben pech. De dissidenten, gesteund door minder dan eenderde van de leden, hebben nu een mandaat om regeringsdeelname te blokkeren.

Het is een schoolvoorbeeld van de hogere politieke rekenkunde die sinds gisteren school heeft gemaakt in linkse kringen: 2/3 is bijna niks, 1/3 is eigenlijk een enorme meerderheid. Het is volkomen uit de lucht gegrepen, maar in de politiek geldt nu eenmaal dat iets vanzelf waar wordt als je het maar lang genoeg blijft herhalen. Verwacht dus in de komende 48 uur, in de aanloop naar de CDA-fractievergadering van komende dinsdag, nog een boel van dit soort rekensommen.

Om zijn argument kracht bij te zetten kwam Klink ook nog even met een als dreigement bedoelde constatering dat zijn partij "in feite aan het splijten is." Kortom, als de stekker niet uit het kabinet gaat, trekken Ab en zijn vriendjes de stekker uit de partij. Je moet maar durven. Zelf bij het eerste zuchtje tegenwind uit de Kamer stappen, maar vervolgens wel vanaf de zijlijn twee collega's oproepen hun politieke carrieres te offeren op het altaar van Abs goede zaak, namelijk het opblazen van de coalitie -- en daarmee het CDA.

We mogen ons troosten met de gedachte dat de door Klink gewenste kamikazeactie van Koppejan en Ferrier juist dankzij zijn eigen vaandelvlucht niet het beoogde effect zal sorteren. Zelfs als beide zich inderdaad voor hun linkse idealen opblazen en daardoor uit de fractie worden gezet, heeft rechts dankzij de SGP nog altijd een meerderheid bij cruciale stemmingen. Want hoe Klink ook probeert de regels van de politieke rekenkunde te herschrijven, in het parlement blijft gewoon gelden: de helft plus 1 is een meerderheid.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten