Die vraag moeten we onszelf onderhand toch durven te stellen.
Zoals Björn gisteren al opmerkte heeft het er alle schijn van dat de PVV op economisch gebied wil wedijveren met de Communistische Partij Nederland van weleer. Sterker nog, bij tijd en wijle krijg je de indruk dat de PVV de nieuwe CPN is. Hoe meer invloed mensen als Martin Bosma krijgen, hoe linkser Wilders' club wordt. Dat is goed nieuws voor het socialistische deel van de Nederlandse bevolking, maar voor de rest is het toch een beetje problematisch.
Vandaag werd bekend dat Wilders en de zijnen zich ook verzetten tegen de hypotheekplannen van het kabinet. Nu moet u begrijpen dat het kabinet wil dat mensen op verantwoorde wijze omgaan met hun hypotheken. Als een huis te duur is voor je kan je het niet kopen. Punt.
Vanaf 1 augustus mogen banken een hypotheek verstrekken van maximaal 110 procent van de waarde van de woning. Bovendien moet de huizenkoper voortaan de helft van zijn hypotheek aflossen: de volledig aflossingsvrije hypotheek - bedoeld om maximaal gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek - is daarmee verleden tijd. De banken hebben dit in een code vastgelegd, nadat De Jager nog strengere regels in het vooruitzicht had gesteld.
'Iedereen een huis' klinkt hartstikke leuk, maar is toch een beetje problematisch als je in gedachten houdt dat de huizenmarkt één van de fundamenten is van de moderne economie. Als die markt instort hebben we allemaal een gi-gan-tisch probleem.
De regering heeft dus gewoon gelijk. Dat moet zelfs een blinde nog kunnen zien.
Jammer genoeg denkt de PVV daar dus anders over:
Gedoogpartij PVV keert zich tegen de op handen zijnde aanscherping van de hypotheekregels. Financieel woordvoerder Tony van Dijck vindt dat het kabinet de 'woningmarkt frustreert', omdat banken na 1 augustus nog strenger naar hun hypotheekverstrekking zullen kijken.
Ondertussen doen er geruchten de ronde die stellen dat de PVV al had toegezegd deze plannen te steunen. Vanwaar de draai? Moet de achterban even ingepalmd worden of iets dergelijks?
Wat het antwoord op deze vraag ook moge wezen, feit is dat we ons onderhand zorgen moeten maken over de betrouwbaarheid van de PVV(-steun) inzake de economische plannen van het kabinet.