En dan hebben we het over een behoorlijk hoog bedrag: 4 miljard dollar, om precies te zijn.
Manoj Bhargava is één van de bekendste én minst bekende ondernemers in de wereld. Hij is de man achter het 5 Hour Energy drankje: een energiedrank a la RedBull dat consumenten drinken om snel een cafeïneshot te krijgen.
Hoewel Manoj uit een rijke Indianse familie komt veranderde zijn levensomstandigheden toen hij op 14-jarige leeftijd naar Amerika kwam. Zijn familie ging van een mooie villa met allerlei obers en dergelijke naar een relatief normaal leven.
Met andere woorden, Manoj heeft in ieder geval twee kanten leren kennen van het leven: enorm rijk en relatief normaal.
Tijdens zijn tienerjaren bleek Manoj behoorlijk intelligent te zijn, zo niet briljant. Hij werd dan ook toegelaten op één van de topuniversiteiten in Amerika, Princeton. Na een jaar na die universiteit te zijn gegaan hing Manoj zijn studieboeken echter aan de kapstok: hij verveelde zich en wilde iets interessanters doen met zijn leven.
Vervolgens bouwde Manoj een waar zakenimperium op. Hij ontwikkelde een populaire energiedrank die hem ongekend rijk maakte, en investeerde ook nog eens in talloze andere projecten en bedrijven die hem nog rijker maakten dan hij al was. In totaal is hij nu zo'n 4 miljard dollar waard. Niet slecht.
In plaats van al dit geld aan zichzelf en zijn familie te besteden heeft Manoj echter besloten om er iets heel anders mee te doen. Toen zijn zoon een jaar of tien was vertelde hij hem dat hij weinig tot niets zou erven. Het antwoord van zijn zoontje, die nu volwassen is: "Dat is prima, ik wil het zelf verdienen."
Dat is maar goed ook, want Manoj had andere
plannen voor zijn geld:So he’s giving it away, spending his fortune on a quest to fix the world's biggest problems, including energy.
Manoj Bhargava has built a stationary bike to power the millions of homes worldwide that have little or zero electricity. Early next year in India, he plans to distribute 10,000 of his Free Electric battery-equipped bikes, which he says will keep lights and basic appliances going for an entire day with one hour of pedaling.
Ajaita Shah, CEO van Frontier Markets, zegt dat Manojs project een enorme impact kan hebben, met name op arme en onontwikkelde gemeenschappen:
"Het is zo eenvoudig dat we de fietsen voor 100 dollar kunnen maken. Daar komt nog eens bij dat elke fietsenmaker de boel kan fiksen als er een probleem is."
De eerste experimenten worden binnenkort voltrokken in Uttarakhand. Als het goed gaat - en dat is vrijwel zeker - volgt de volledige rollout van het project volgend jaar. Hele buurten - zelfs hele dorpen en steden - in India worden dan gerevolutioneerd.
Schitterend natuurlijk, maar dit is niet het enige project waar Manoj zich mee bezighoudt. Hij werkt ook hard aan andere projecten. Eén daarvan: het schoonmaken van water zodat het gedronken kan worden. Met het project Rain Maker wordt er per uur bijvoorbeeld 2500 liter regenwater omgezet in
drinkwater. En zelfs dat is niet alles: hij is ook bezig met een project om de hitte van onder de aarde te gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen. Het voordeel daarvan? Je hoeft niets meer 'te veranderen' om warmte te creëren, wat nodig is om energie op te wekken. De energie bestaat al.
Hoewel hij veel heeft bereikt in zijn leven ziet Manoj dit soort projecten als zijn echte doel in het leven; en de reden waarom hij er is. Hij is ervan overtuigd dat mensen met geld hun rijkdom moeten gebruiken om anderen te helpen.