Ineens mag de hand van de knip en strooit het kabinet met geld. Als Dijsselbloem niet uitkijkt, is de hele inhoud van zijn geldkoffertje al verjubeld voordat de derde dinsdag van september is aangebroken.
Met Prinsjesdag inmiddels nog maar een week of drie weg wordt langzaam bij beetje duidelijk wat de plannen van het kabinet zijn en alhoewel de Miljoenennota nog niet voltooid is krijgen we
druppelgewijs via de media al het één en ander te weten over de inhoud.
De rode draad van de begrotingsonthullingen is dat de geldkraan weer wordt opengedraaid. Kennelijk zijn Jeroen Dijsselbloem en Mark Rutte al helemaal zeker van hun zaak dat de economische malaise, die begon met de kredietcrisis waar bovenop nog de eurocrisis landde, echt voorbij is. Na vier jaar bezuinigen is het nu weer tijd voor uitgeven!
We weten dat defensie er een zakcentje bijkrijgt, dat ook de bobo's in de ontwikkelingshulpindustrie zich weer wat rijker zullen mogen rekenen en ten slotte dat er wat gedaan wordt aan lastenverlichting. Geen nivellerende lastenverlichting deze keer, maar iedereen gaat er wat op vooruit: het tarief van de eerste schijf wordt verlaagd.
Het kabinet ontpopt zichzelf daarmee als echte visieloze big spender. Jij krijgt er wat geld bij, jij krijgt er wat geld bij, en jij krijgt er wat bij. Het is de omgekeerde variant van de bezuinigingskaasschaaf. Toch is er één gemeenschappelijke deler tussen alle gelukkigen wiens zakgeld wordt verhoogd door Rutte en Dijsselbloem: de specifieke budgetten die opgehoogd worden, zijn allemaal in het oog springende bezuinigingen geweest van de kabinetten Rutte I en II. Eigenlijk moeten alleen de kunst- en cultuursector er nog wat bijkrijgen om het plaatje compleet te maken.
Nu ineens worden al die beleidsterreinen voorzien van een iets dikkere portemonnee. Het kabinet geeft daarmee een vreemd signaal af: juist de portefeuilles waarvan het kabinet het verstandig vond om daar iets op te beknibbelen, krijgen nu iets meer te besteden. Geeft Rutte daarmee toe dat hij vier jaar fout zat met zijn beider kabinetten? Het lijkt er in ieder geval wel op.
Maar een fundamenteler bezwaar lijkt me dat Rutte en Dijsselbloem de geldkraan openzetten, terwijl dat helemaal nog niet verstandig is. Tuurlijk, leuk dat defensie er wat geld bijkrijgt of dat hardwerkende Nederlanders iets minder worden uitgeknepen, maar het herstel van de economie is op z'n zachtst gezegd broos te noemen. Is het niet verstandiger wat geld - ik noem maar een zijstraat - te sparen?
Hoe dan ook, niet malen voordat we geslagen zijn. Eerst maar eens zien hoe de gehele Miljoenennota er uitziet op Prinsjesdag. Hopelijk is dat iets minder visieloos big spending en iets meer Hollandse spaarzaamheid. En als die beide thema's ook nog eens niet ten koste hoeven gaan van defensie en een forse lastenverlichting, dan ben ik helemaal blij.