De SP hijgt in de nek van de VVD, maar de liberalen blijven de grootste partij in een recente peiling. En: de PVV kan worden gehalveerd.
Het rode gevaar klopt op de deur van het torentje, blijkt uit de politieke barometer van Synovate. De SP staat in die peiling op 28 zetels, drie meer dan vorige week.
De VVD blijft nog altijd de grootste partij met 32 zetels. Het wordt vanaf augustus dus een ware tweestrijd tussen Emile Roemer en Mark Rutte. Wie gaat er naar het torentje? Het is niet uitgesloten dat Diederik Samsom of Geert Wilders het torentje kunnen naderen, maar waarschijnlijk is het niet.
Het opvallende aan de peiling van deze week is dat de SP drie zetels wint en de PVV juist drie zetels daalt naar 20 zetels. De PVV-stemmer loopt dus over naar de SP. Dat de twee partijen overlappen wat betreft linksige kiezers, wisten we natuurlijk al langer. Maar dat het zo soepeltjes verloopt en in zo'n grote mate, is best schokkend voor een partij die door sommigen nog altijd als een rechtse partij wordt gezien.
Ik las vanochtend in de Volkskrant dat de PVV kan worden gehalveerd door deze tweestrijd tussen Roemer en Rutte. Uit een groot kiezersonderzoek blijkt namelijk dat veel PVV-stemmers overwegen over te stappen naar een andere partij, en dan met name naar de SP én VVD. En dat doen ze niet zomaar:
Met name de PVV kan van zo'n tweestrijd slachtoffer worden. Een werkelijk spannende race tussen VVD en SP kan de partij van Geert Wilders uiteen scheuren. Liefst 33 procent van degenen die aangeven PVV te willen stemmen, overwegen tevens een stem op de SP indien ze daarmee die partij de grootste kunnen maken. Maar tegelijk zegt 23 procent van de PVV-sympathisanten een stem op de VVD te overwegen als die daarmee de grootste kan worden. In het ergste geval kan zo'n beweging Wilders dus ruim de helft van zijn zetels kosten.
Ik ben er even stil van. Dat VVD en SP hebben afgesproken elkaar als dé politieke vijand te zien, legt beide partijen geen windeieren. Terwijl die twee partijen het uitvechten in televisiedebatten en slimme campagnespotjes, kan de PVV zomaar worden gehalveerd, als de PVV-stemmer massaal overloopt om de premier (de ultralinkse Roemer of de liberale Rutte) te kunnen kiezen.
Dat zou betekenen dat de PVV 12 tot 15 zetels haalt en voor jaren in de oppositie belandt. Dat vooruitzicht maakt het voor kiezers nog onaantrekkelijker om op de PVV te stemmen, want met een PVV-stem heb je geen invloed op het beleid. Wilders kan maar beter direct om tafel met zijn campagneteam voor een spoedoverleg. Want als de PVV écht wordt gehalveerd op 12 september, dan zal Wilders, wil hij geloofwaardig blijven, moeten opstappen. Immers, hij is dan verantwoordelijk voor het grote verlies. Een voordeel bij een nadeel: kan 'ie eindelijk naar the land of opportunity, Amerika.