Het is belangrijk dat we de verschrikkingen van de Holocaust herdenken, zodat het in de toekomst voorkomen kan worden. Op links wijst men, terecht natuurlijk, constant op de verschrikkingen van de nazi's, maar over de Joodse gemeenschap hoor je ze nauwelijks. Nu blijkt dat het onmogelijk wordt in de toekomst om het onderhouden van Joodse monumenten te betalen. Veel Joodse gebouwen zijn tot monumenten verklaard en hebben zo bescherming van overheden. Maar een nieuwe bestemming met bijbehorende inkomsten wordt maar moeilijk gevonden. "Het is een moeizame opdracht om het Joods cultureel erfgoed in Noordoost-Nederland te bewaren", zegt Wim Mak van de stichting Synagogen Noord- en Oost-Nederland (Syneon), een samenwerkingsverband van achttien stichtingen die zich inspannen voor het behoud van synagogen in die regio.
De Joodse gemeenschap concentreert zich op de Randstad en voornamelijk Amsterdam. Dit zorgt er voor dat Joodse monumenten in de rest van Nederland steeds moeilijker lijkt te onderhouden. Geldschieters gaan dood en er worden geen nieuwe mensen gevonden om de inkomsten te kunnen compenseren. De donateurs sterven letterlijk uit.
In deze tijden van islamisering en sterkere antipathie jegens
Joden, is het belangrijk dat we de verschrikkingen van de
Tweede Wereldoorlog blijven herdenken. Niet alleen in ceremonies, maar ook door monumenten in dorpen en steden. Het gaat om het intieme aspect, het intieme onderdeel in een gemeenschap. Een monument in Amsterdam heeft veel minder impact op een stad in Oost-Nederland dan een monument in de stad zelf.
Stereotypes over Joden steken ook weer de kop op. De NOS bericht over Anne-Maria die op het ROC lesgeeft over joden en de Joodse cultuur. Ook zij maakt zich zorgen over de Joodse monumenten en de
negatieve sfeer rondom joden:
"Hoe ziet het prototype jood er uit?", het is een van de eerste vragen in de les die Anne-Maria van Hilst geeft aan een groep studenten van het roc. De antwoorden van de jongeren liegen er niet om: "Joden hebben lelijke baarden, een gek hoedje en een grote neus."
Vanwege de Holocaustherdenking is er dit weekend veel aandacht voor het joodse geloof. Anne-Maria is joods en merkt juist in deze tijd dat er veel vooroordelen over haar geloof naar boven komen: "We zouden rijk zijn, allemaal bij de bank werken en het constant over de Tweede Wereldoorlog hebben."
Zo ziet men maar, we moeten serieus aandacht besteden aan dit onderwerp, want het heeft impliciete en directe gevolgen op de Joodse gemeenschap en de visie van het land op hen.