Er komen toch geen versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Dat laatste werd vanavond bekend na het Catshuisberaad van het demissionaire kabinet-Rutte III. Het plan was om vanaf 21 april de avondklok te schrappen en ook de winkels en terrassen weer te openen. Maar dat gaat voorlopig dus niet gebeuren, ondanks de met veel feestmuziek gedane berichten in de media afgelopen week.
Dikke pech voor Nederlanders. Volgens de regering is de piek van de derde coronagolf weliswaar bijna bereikt, maar Jaap van Dissel (RIVM) en het Outbreak Management Team wisten Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge tóch te overtuigen om aankomende dinsdag geen enkele versoepeling betreffende de coronamaatregelen aan te kondigen op een nieuwe persconferentie. Stiekem hing dat laatste natuurlijk al een beetje in de lucht, maar nu kan het kabinet zich ook scharen achter in hun ogen alarmerende cijfers.
Tegelijkertijd met het beraad van de betrokken ministers en het OMT, verscheen ook het bericht dat de zorg en operaties voor mensen met kanker en hartkwalen moet worden uitgesteld vanwege het toenemende aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen.
BREAKING: De Rijksvoorlichtingsdienst heeft zojuist laten weten dat er voorlopig GEEN versoepelingen komen m.b.t. de nu geldende #coronamaatregelen. De #avondklok blijft van kracht en ook de terrassen zullen dus nog NIET opengaan. Dinsdag een #persconferentie. | #CatshuisOverleg.
— Ken Stash (@KenStash) April 11, 2021
Alles wijst erop dat het kabinet-Rutte III opnieuw weer een beetje aan het zwabberen is. Pakketten vol prachtige versoepelingen die per 21 april zouden gaan, worden ineens op de lange baan geschoven. De nieuwe prognose is dat we pas ergens rond 28 april eventuele versoepelingen kunnen verwachten, mits het allemaal meezit.
Wellicht heeft ook Koningsdag iets te maken met het uitstellen van de versoepelingen. Koningsdag zal plaatsvinden op 27 april, bijna een week nadat de versoepelingen hadden moeten plaatsvinden. Maar aangezien half Nederland snakt naar een feestje, zou het natuurlijk zomaar kunnen dat het demissionaire kabinet dit juist als argument heeft gebruikt het opheffen van de lockdown nog even uit te stellen. Vandaar ook dat die onzinnige avondklok ("de eerste maatregel die we zouden opheffen") dus ook na al die maanden steeds niet van tafel is.
Het kabinet lijkt dus vooral heel erg bang te zijn voor grote groepen mensen op straat op 27 april. En iedereen weet dat een goed feestje de klok rond kan tikken, dus die avondklok lijkt een uitstekend medicijn voor Rutte en De Jonge om ervoor te zorgen dat de straten rond 22.00 uur weer verlaten en zijn gehuld in duisternis.
En zo moddert Nederland door in deze oneindige coronacrisis. Misschien mogen we er op 28 april weer uit. Maar, who knows, misschien ook niet. Fijn hè, zulke "zekerheid"?