Het Kwaad anno 2014 heeft een islamitisch gezicht

Geen categorie09 mei 2014, 11:30
Opeens is het de laatste mode de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram te veroordelen. Zonder naar haar achtergrond te kijken natuurlijk.
Herinnert u zich Joseph Kony nog? De Oegandese leider van de Lord’s Resistance Army liet zijn strijders jaren, decennia lang de meest ongelooflijk bloeddorstige misdaden begaan. Totdat een documentaire in 2012 het spotlicht richtte op het LRA, zijn kindsoldaten en Kony’s krankzinnige extreemchristelijke denkbeelden. ‘Kony 2012’ werd een mondiale beweging tegen de Lords en leidde onder internationale druk tot een aanval van het Oegandese leger (dat zelf duizenden kindsoldaten in zijn gelederen had en tot op dat moment zich meer bezig hield met het plunderen van de regio dan met strijd tegen de LRA).
Kony en de zijnen vluchtten naar de Centraal Afrikaanse Republiek of Zuid-Soedan en verdwenen uit het nieuws. De hipsters achter ‘Kony 2012’ high-fiveden elkaar en gingen over tot de orde van de dag. Was er echt iets veranderd? Welnee, maar zo’n beweging heeft een zeer beperkte houdbaarheidsdatum en er zijn zoveel andere zaken voor jongeren om zich druk over te maken: eerlijk gemaakte kleding, global warming, Occupy Wiedanook en natuurlijk de tentamens.
Heart of Darkness
Afrika is en blijft The Heart of Darkness, daar verandert een internetactie niets aan. Somalië, Zuid-Soedan, de CAR, Mali en nu dus Nigeria – nergens is de dichtheid aan failed states zo hoog als op het donkere continent. En dan vooral langs de breuklijn die ruwweg  van oost naar west door Afrika loopt, die onzichtbare frontlijn tussen het islamitische noorden en christelijke zuiden. Soedan is in twee staten uit elkaar gevallen, in de CAR moorden moslims en christenen elkaar uit en in Kenia proberen (deels Somalische) islamisten de bevolkingsgroepen tegen elkaar op te hitsen (denk aan het Westgatebloedbad).
Maar nergens is de situatie potentieel zo gevaarlijk als in Nigeria. Al jaren zucht het West-Afrikaanse land (175 miljoen inwoners, 50-50 moslim-christenen en boordevol olie) onder de barbarij van de islamitische terreurbeweging Boko Haram (de naam is letterlijk moeilijk te vertalen, maar komt erop neer dat Westerse scholing ‘haram’, dus verboden is volgens de islam. Formeel heet de organisatie Jamaat Ahl as-Sunnah lid-dawa wal-Jihad, ik zal u de vertaling besparen.)
Boko Haram zag het licht in het midden van de jaren ’90 en kreeg zoals zoveel islamistische bewegingen de wind in de zeilen na de aanslagen van 9/11. Het is onduidelijk in hoeverre de organisatie internationaal wordt gesteund, er bestaan berichten over samenwerking met Al Qaida in de Maghreb, steun vanuit de Golfstaten (bestaat er een kwaad op aarde waar de Saoedi’s niet achter zitten?) en zelfs van onze NAVO-partner Turkije. Maar de beweging is toch op de eerste plaats nationaal, sommigen zeggen zelfs lokaal van aard.
Sharia
Oorspronkelijk afkomstig uit Borno, Nigeria’s meest noordoostelijke regio, beperkt Boko Haram zijn acties grotendeels tot het islamitische noorden van het land. Onder druk van de terreurbeweging is in verschillende gebieden de sharia ingevoerd. Dit is niet genoeg voor BH-leider Abubakar Shekau, het is zijn bedoeling heel noordelijk Nigeria onder streng islamitisch bewind te brengen en mogelijk zelfs het hele land, inclusief het christelijke zuiden.
Het is niet zo dat de nationale regering Boko Haram helemaal geen strobreed in de weg legt. In 2009 begon het Nigeriaanse leger een offensief tegen de islamisten dat leidde tot de dood van hun leider Mohammed Yusuf. Maar onder leiding van de nieuwe voorman Abubakar Shekau begonnen de islamisten een jaar later een ongekende terreurcampagne die tot op de dag van vandaag voortduurt. Kidnappings, bomaanslagen, aanvallen op scholen en kerken (een favoriete methode van Boko Haram is deze in brand te steken met de leerlingen of gelovigen er nog in), het vermoorden van meer gematigde moslimdenkers en vorige maand natuurlijk de ontvoering van bijna 300 meisjes van een school in Chinok, ook in het noordoosten van het land.
Aanvankelijk deed de Nigeriaanse regering waar zij goed in is: niets. De ontvoering werd zoveel mogelijk stilgehouden, blijkbaar hoopten de autoriteiten in de hoofdstad Abuja dat het probleem zich vanzelf zou oplossen, er verdwijnen immers zoveel mensen in het noorden van Nigeria. Zij leken hun zin te krijgen, de pers pikte het nieuws van de ontvoering nauwelijks op. Ongetwijfeld bestaat er een zekere vermoeidheid onder journalisten over weer een aanslag uitgevoerd door moslims en aan de andere kant zie je de politiekcorrecten die snel de andere kant op kijken wanneer de zoveelste misdaad wordt gepleegd onder de vlag van de Religie van de Vrede.
#BringBackOurGirls
Maar bijna 300 meisjes is wel heel erg veel - zeker als zij ook nog eens als bruidslaven worden verkocht - dus kwam men langzaam in actie, beginnend met protesten in Nigeria zelf (die aanvankelijk werden onderdrukt door de struisvogels in Abuja). Deze week zagen we opeens overal op het internet de hashtag #BringBackOurGirls opduiken, sterk gepromoot door Malala Yousafzai en First Lady Michelle Obama. Waarbij natuurlijk duidelijk moest worden gesteld dat wat Boko Haram doet niets met de islam van doen heeft. U weet wel, net zoals eerwraak, genitale mutilatie en terrorisme er niets mee te maken hebben (maar wanneer beseffen de miljoenen moslims die zich er schuldig aan maken dit nou eens?)
Ik verwacht dat de Nigeriaanse regering een dezer dagen een militair offensief zal beginnen tegen de strijders van Boko Haram. Die zullen dan wat meisjes vrijlaten (voor zover zij nog niet als slaven zijn verkocht – niet aan echte moslims, uiteraard!) en de autoriteiten in Abuja zullen verklaren dat het probleem onder controle is. De hipsters van #BringBackOurGirls zullen er tevreden een Grande Caramel Low Fat Macchiato op nemen en uitkijken naar hun volgende cause célèbre. Het wordt wel weer eens tijd voor iets met dieren, lijkt me. Misschien het lot van de Zoetwaterlamantijn?
Intussen woekert het absolute Kwaad met zijn islamitische gezicht vrolijk verder in Afrika. Want zolang de Nigeriaanse regering – veel te druk als zij het heeft zich fabelachtig rijk te stelen – en de internationale gemeenschap niet bereid zijn echt op te treden tegen het islamisme in het algemeen en Boko Haram in het bijzonder, bestaat het risico dat de christenen in het zuiden van het land het recht in eigen hand nemen. Waar dat toe kan leiden, zien we dagelijks in de Centraal Afrikaanse Republiek. Het zal een burgeroorlog ontketenen in Afrika’s meest bevolkte land waarbij vergeleken zelfs Syrië een hippiecommune lijkt. Denk niet aan duizenden, maar aan miljoenen doden, het zou niet de eerste keer zijn in Nigeria.
Laten we vurig hopen (en als u daarin gelooft bidden) dat het niet zover komt. Want de orgie van geweld die wij dan zullen meemaken, is niet op te lossen met een hipsterhashtag (#NoWar), niet door Malala, niet door Michelle en zelfs niet door haar echtgenoot.
 
Volg Bart Schut op Twitter en Facebook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten