Nou ja, eigenlijk klopt de titel niet helemaal: Google beantwoordt namelijk slechts de eerdere oorlogsverklaring van het bedrijf van Steve Jobs.
Zoals Isser gisteren al berichtte heeft Google Motorola Mobile overgenomen. Deze divisie van Motorola werd een paar jaar geleden onafhankelijk. Als de aandeelhouders en toezichthouders akkoord gaan komt er dus een eind aan deze onafhankelijkheid en gaat MM deel uitmaken van Googles technologisch imperium.
Één van de voornaamste redenen voor de overname is Apples patentenoorlog. Dit bedrijf klaagt ieder andere bedrijf met de euvele moed om technisch en innovatief bezig te zijn aan; het maakt niet echt uit wát ze doen, als ze maar iets doen dat Apple niet leuk vindt. Vervolgens wordt er meteen een rechtszaak aangespannen vanwege een zogenaamde schending van Apples patentrecht en wordt het andere bedrijven vrijwel onmogelijk gemaakt om wins na te streven.
Eerder deze maand werd Samsung al een prominent slachtoffer van Apples patentenwoede toen een blinde rechter besloot dat de nieuwe Samsung tablet niet op de Europese markt mag komen. Hoewel Apple daar bijzonder blij mee was blijkt nu dat het concern gephotoshopte afbeeldingen heeft gebruikt van de nieuwe Samsung tablet om de rechter te overtuigen van zijn gelijk. This is how Apple rolls: de concurrentie moet er ten koste van alles - blijkbaar zelfs ten koste van de waarheid - aan geloven.
Google vreest het volgende Apple slachtoffer te worden doordat producenten van mobiele telefoons Android niet langer willen gebruiken uit vrees voor meer rechtszaken. Dit is de voornaamste reden van de overname; zichzelf én Motorola beschermen tegen Apples wraakzucht.*
Hoewel bovenstaande belangrijk is, gaat dit verhaal verder dan een paar patenten. Google maakt nu (indien, etc.) niet alleen software, maar ook hardware. Je zou kunnen zeggen dat Larry Page het Steve Jobs-model heeft overgenomen; makers van software moeten ook in het bezit zijn van de hardware waar deze software op wordt gebruikt.
Google begint nu met mobiele telefonie en tablets, maar misschien dat er de komende jaren nog meer van dit soort overnames van hardware-fabrikanten komen. Het zou zomaar kunnen dat we over een paar jaar een Google phone, een Google tablet, een Google desktop PC, een Google laptop, én een Google televisie gebruiken. Oh, en die gebruiken dan allemaal software van, jawel, Google.
Staat het al vast dat dit de toekomst van Google wordt? Nee, zeker niet. Misschien gaat het Google eigenlijk alleen maar om de patenten en is al het andere een leuke extra. Maar als Page écht grote dromen droomt is bovenstaande scenario allerminst onmogelijk: Google heeft er in ieder geval het geld voor.
Zoals altijd moeten we eindigen met een vraag: wat wordt het antwoord van Apple? Komt dit nieuws daar als een schok, of hadden ze al gerekend op een soortgelijke stap van Google? Het moge duidelijk zijn dat Apple nu in ieder geval niet op zijn lauweren kan rusten.
Google jaagt Apple op, what's next?
* Waar het motto van Google "be no evil" is, heeft het er alle schijn van dat die van Apple "be as evil as you can be" is.