Demonstraties en nu heeft zelfs de overheid een rapport vrijgegeven waaruit blijkt dat 50 procent van de Iraniërs af wil van de hoofddoekplicht.
Het is al langere tijd onrustig in
Iran. Of, zoals ze het zelf noemen: de Islamitische Republiek Iran. Daarmee bedoelen ze natuurlijk Islami
stische Autocratie, maar goed, dat zullen we maar niet hardop zeggen. Anders worden we immers weer weggezet als racist of deze of gene ...foob. Dat moeten we natuurlijk ten koste van alles voorkomen.
Hoe dan ook, in Iran vinden er nu al een tijdlang protesten plaats. Die begonnen in arme buurten waar mensen hun buik vol hebben van de corruptie van de gekke Mullahs, maar in de tussentijd is bijna iedereen de straat op gegaan. Eén van de belangrijkste en grootste groepen demonstranten?
Die hebben er namelijk wel genoeg van dat ze verplicht worden om een hoofddoek te dragen -- en dat er nog een shariapolitie is die controleert of vrouwen de hoofddoek wel goed dragen is ook. Zij zijn er helemaal klaar mee. Als ze naar buiten willen zonder hoofddoek moet dat gewoon kunnen, vinden de vrouwen terecht. Als mannen zich vervolgens niet kunnen houden is dat hún probleem.
Nou, de regering van Rohani -- die zogenaamd 'gematigd' is, maar sinds zijn aantreden maar al te vaak heeft bewezen een pion van Khamenei te zijn, net zoals Ahmadinejad dat was -- begrijpt blijkbaar ook vanuit welke hoek de wind waait. Een medewerker van de president heeft namelijk een geheim rapport vrijgegeven uit 2014. Volgens dat rapport wilde de helft van de Iraniërs toen al dat de hoofddoekplicht werd afgeschaft.
https://twitter.com/Teletekst/status/960163571660402688
Door dit rapport plotseling vrij te geven geeft Rohani Iraniërs de indruk dat hij de demonstrerende vrouwen -- en hun denkbeelden -- steunt. Of dat echt zo is valt te bezien, de man moet voor alles toestemming krijgen van Ayatollah Khamenei, de échte leider (lees: dictator) van Iran. De kans dat die afschaffing van de hoofddoekplicht steunt ligt ergens tussen nul en nihil.
Maar goed, wie weet krijgt Rohani opeens moed. De wonderen zijn de wereld immers nog niet uit.