Het ontslagrecht moet op de schop gezet worden. En flink ook. Mooi dus dat het CDA daar iets mee wil doen. Jammer alleen dat de christendemocraten de verkeerde oplossingen kiezen.
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum dient vandaag een wetsvoorstel in over het ontslagrecht. Dat ligt nogal gevoelig, zeker bij het linkse deel van de Kamer en de PVV (maar ik herhaal mezelf). Trouw legt uit wat Van Hijum in gedachten heeft:
De CDA-fractie wil vastleggen dat werkgevers die niets aan scholing van hun werknemers doen, meer betalen als ze personeel moeten ontslaan. Andersom moet de ontslagvergoeding lager uitvallen als een werkgever juist flink zijn best heeft gedaan om het kennisniveau van werknemers op peil te houden.
Van Hijum opperde dit idee al eerder. Toen werd er - mede door de gevoeligheid van het onderwerp - niets mee gedaan. Vandaag dient hij het in als een wetsvoorstel. Daardoor moet de Kamer er wel over debatteren.
Het is fantastisch leuk dat het CDA eindelijk het ontslagrecht wil versoepelen, maar dit is natuurlijk de verkeerde manier om dat te doen. Het gaat de overheid helemaal niets aan of een werkgever 'investeert' in de 'scholing' van zijn werknemers.
Daar komt bij dat niets werknemers in de weg staat om zichzelf bij te scholen in hun eigen tijd. Het is niet de verantwoordelijkheid van de werkgever om werknemers bij te scholen - als dat toch gedaan wordt mogen die laatsten dankbaar zijn (wat ze zelden zijn omdat ze altijd denken 'recht' te hebben op dat soort regelingen). Uiteindelijk is het aan het individu zelf om zijn kennis te vergroten en om zich voor te bereiden voor de mogelijkheid dat hij in de toekomst op zoek zal moeten naar een andere baan.
Het CDA heeft het zich totaal verloren op wat wel en niet onder de verantwoordelijkheid valt van werkgevers... en van de overheid. Van Hijum en zijn vrienden moeten het makkelijker maken voor werknemers om mensen te ontslaan - niet in een paar, maar in alle gevallen.
Foto: Photobucket.com, door adina_gal.