In een soort perverse drang alles maar zo "populair" mogelijk af te beelden, komen idiote teksten als het bovenstaande dus terecht in aardrijkskundeboeken van middelbare scholieren. Dit fragment over Zuid0ost-Azië is wat een stomverbaasde moeder uit het lesmateriaal van haar zoon viste die momenteel in vwo 4 zit.
https://twitter.com/SuzanneSjoers/status/884106404579205123
Het is natuurlijk wel een tikkeltje ironisch. Het
onderwijs heeft veel functies, en één daarvan is het aanleren van de eigenschap dat leerlingen niet moeten afgaan op vooroordelen, maar iedere situatie zelfstandig dienen in te schatten. En dat geldt zeker op het vwo (het
voorbereidend wetenschappelijk onderwijs , nota bene), want op dit niveau wordt de nieuwe intellectuele elite van Nederland geleerd om zelfstandig na te denken. Dus als het funest is om één groep leerlingen vol te gieten met vooroordelen, dan zijn het deze jongeren wel.
Maar zie eens wat we hier hebben: Suzanne Sjoers kon haar ogen niet geloven toen haar zoon uit vwo 4 zijn
aardrijkskundeboek onder de neus van zijn moeder duwde. Door middel van enkele stompzinnige nep-anekdotes poogt de
lesmethode BuitNLand om de interesse van de gymnasium- en atheneumtieners te wekken rondom het thema Zuidoost-Azië. Daarbij wordt geen karikatuur gespaard:
Thailand wordt gereduceerd tot losbandig party-land, waar dj Tiësto de kokosnoten van de bomen blaast met zijn decibellen, terwijl even verderop in Phuket opa en oma door de eerste de besten tsunami worden verzwolgen.
[caption id="attachment_170411" align="aligncenter" width="550"]
Het bewuste aardrijkskundeboek 'BuiteNLand' dat over de schreef gaat wanneer het Zuidoost-Azië bespreekt. Bron: EPN.[/caption]
Verder ook niets over de zeer complexe maatschappij die het hedendaagse Indonesië kenmerkt, maar wel de vraag aan een stel 15-jarigen of ze ooit een 'lekkere massage hebben gehad op een Balinees stand'. Sektarische spanningen komen tot een kookpunt in het land, maar deze aardrijkskundemethode achtte het nodig om minderjarigen lekker te maken met zon, zee, seks en strand.
Triest hoor. Dit zijn teksten die je verwacht bij een reisbureau dat all-inclusive reizen voor tieners verkoopt. Maar toch niet in een serieus aardrijkskundeboek voor vwo-leerlingen? Dat is toch volkomen ridicuul?