1. Home
  2. Het bankroet van de mainstream media

Het bankroet van de mainstream media

Geen categorie01 mrt 2012, 10:14
Journalistieke integriteit? Daar doen de oude media niet meer aan. Zoveel is duidelijk geworden uit het hoax-verhaal over een Griekse europarlementariër. 
Zoals wij gisteren berichtten trapte de Volkskrant in een hoax-mail, verstuurd door één of andere grappenmaker met teveel vrije tijd om handen. In het zogenaamde persbericht zou MEP Georgios Koumousakos flink hebben uitgehaald naar zowel de EU als Nederland.
Hij zou boos zijn de EU 96,000 euro over had gemaakt aan een 'kunstenaar' vanwege een belachelijk kunstwerk. 'En maar zeuren over de bailout van de Grieken! Kijk eens naar jezelf!' zoiets. 
Jammer maar helaas, het was een flauwekulverhaal. Ten eerste was de email verzonden van "nepmailsturen.nl", wat me niet echt een website lijkt die gebruikt wordt door serieuze politici, ten tweede liet Koumousakos' kantoor desgevraagd weten een dergelijke email nooit te hebben verstuurd en, ten derde, is het hele filmpje van de 'kunstenaar' buitengewoon verdacht
Afijn, het was dus een hoax. De VK trapte erin, maar goed: dat kan de beste gebeuren. Het merkwaardige van dit verhaal is alleen dat de Volkskrant het bericht gewoon urenlang op de website liet staan, zonder deze te corrigiëren. Als je weet dat het niet klopt (en we hadden de krant hierover geïnformeerd) dien je je artikel aan te passen. Zo werkt dat. Iets met journalistieke integriteit.
Helaas gelden dat soort regels niet langer voor de damen en heren van de linkse mainstream media. Nee hoor, ze doen gewoon net alsof er niets aan de hand is. Het stuk is weliswaar niet meer te vinden op de voorpagina, maar staat nog wel gewoon - ongecorrigiëerd! - online.
Ook Elsevier pakte het verhaal op. Toen zij begrepen dat het een hoax was besloten zij hun artikel erover offline te halen. Geen excuus, geen correctie, niets. Alleen maar een "de pagina kan niet worden weergegeven" melding. Pardon? Kan niet worden weergegeven? Ik meen mij te herinneren dat het ooit heel normaal was voor kranten en magazines om hun ongelijk toe te geven. Nu dus niet meer?
De enige oude media die er wel netjes mee omging? Het Algemeen Dagblad. De anderen proberen hun fouten te verdoezelen.
De manier waarop Elsevier en de Volkskrant zijn omgegaan met hun foutieve berichtgeving is buitengewoon veelzeggend. De 'nieuwe media' - blogs zoals De Dagelijkse Standaard - worden te pas en te onpas bekritiseerd omdat wij ons niet zouden houden aan de journalistieke (ethische) codes. Nou, als wij de fout ingaan geven we dat ruiterlijk toe, mét een excuus.
Het lijkt me dat de gevestigde media daar het één en ander van kunnen leren. 
Wees eens professioneel, jongens. Geef gewoon toe dat je fout zat, zeg sorry, en we hebben het er niet meer over. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten