Hij wilde namelijk een moskee ontmaskeren als een bakermat van radicalisme. En dat mag niet.
In zijn tijd als Kamerlid voor de PVV stond Hero Brinkman bekend als een lastige man die voortdurend zijn eigen zin deed. Het verbaasde dan ook helemaal niemand dat dit hem uiteindelijk op ramkoers zette met Geert Wilders. Uiteindelijk einde Brinkmans carriere in de politiek en ging hij weer aan de slag bij de politie; waar hij oorspronkelijk ook vandaan kwam.
Sinds zijn terugkomst bij de politie ondervindt Brinkman (volgens zichzelf) veel hinder van zijn verleden. Zo wordt hij niet ingezet op straat omdat de politieleiding dat onverstandig acht. Want PVV'er. Blijkbaar kunnen criminelen daar niet mee omgaan en moeten ze dus ontzien worden. Als hij moslim was zouden we dat natuurlijk discriminatie noemen, maar helaas, meneer is een blanke heteroseksuele man. En dus mag hij op alle mogelijke manieren gediscrimineerd worden, zeker aangezien hij ook nog eens voor de PVV gewerkt heeft.
Gisteren (maandag) is Brinkman opgepakt. Zijn collega's verdenken hem er namelijk van dat hij gevoelige informatie heeft gelekt (naar De Telegraaf) over een politieonderzoek naar een moskee in Amsterdam. De Volkskrant legt uit waarom die moskee in de gaten gehouden werd door de politie, en dus ook door Brinkman zelf:
Er is een tip binnengekomen bij de Criminele Inlichtingen Eenheid over een mogelijk aanslag rond oud en nieuw. Tegelijk met de aanslag zouden criminelen een overval in Amsterdam willen plegen. Ene Hamid in een witte BMW zou bij de actie een sleutelrol spelen, alleen weet niemand bij de politie wie dat is. De man zou een bezoeker zijn van de Arrayan-moskee in Amsterdam-Noord.
Dan komt Brinkmans creativiteit van pas. Hij stelt voor dat ze het bestuur van de moskee gaan afluisteren óf dat ze er naartoe gaan om even over Hamid te praten. Deze agressieve aanpak wordt gemakkelijker gemaakt doordat één bestuurslid contact had met een lid van de beruchte Hofstadgroep, terwijl een ander bestuurslid (de voorzitter!) bekend staat als een moslimextremist.
Zo gezegd, zo gedaan. Brinkman gaat zelf naar de moskee in de hoop dat zijn bezoek wat losmaakt. Tegelijkertijd wordt het bestuur afgeluisterd. Onmiddellijk na zijn bezoek stuurt één van de bestuursleden een smsje naar een 'mogelijke' verdachte:
"Je bent heet, politie zit op je hielen."
Je zou denken: dat is een duidelijk teken dat de politie, en dus ook Brinkman, goed zit. Helaas denkt de leiding van het korps daar heel anders over. Brinkman maakte namelijk enkele foutjes (zo maakte hij in het geheim een foto van één van de bestuursleden die hij vervolgens per ongeluk naar de imam van de moskee stuurt in plaats van naar zijn collega's bij de politie. Dom, maar ja, kan gebeuren.
Het moskeebestuur heeft in de gaten dat het dit tegen Brinkman kan gebruiken en dient een klacht tegen hem in. Dat heeft resultaat. In combinatie met een andere zaak waarin Brinkman zich niet helemaal je van het gedroeg wordt besluiten om hem te berispen. Hij wordt gedegradeerd en mag alleen nog maar administratief werk doen.
Logischerwijze was Brinkman hierdoor nogal gefrustreerd. Die frustraties werden nog erger toen hij zag dat er niets gedaan werd met de al eerder gemelde sms (onbegrijpelijk!) én omdat één van de klagers over zijn gedrag een collega van hem is -- en dan niet zomaar een collega, maar een Nedermarokkaanse agent. Blijkbaar kon die het niet verkroppen dat Brinkman onderzoek deed naar zijn geloofsgenoten, en dus moest hij kapot worden gemaakt.
Het lijkt erop (onder voorbehoud, etc.) dat Brinkman hierdoor zo gefrustreerd raakte dat hij uiteindelijk besloot om dan maar naar de pers te stappen met zijn verhaal. De Telegraaf berichtte erover, en ook het tv-programma Pauw deed een duit in het zakje. De politieleiding nam dat Brinkman, die verdacht wordt van het lekken van deze informatie, niet met dank af. Er werd een onderzoek gestart naar het lek, wat uiteindelijk dus resulteerde in het oppakken van de oud-PVV'er.
Nou zou je denken dat een land dat in staat van oorlog verkeert met terroristen eerst en vooral prioriteit geeft aan het winnen van die strijd, maar niets is minder waar. Brinkman is het kind van de rekening terwijl de moskee en diens bestuursleden met rust worden gelaten.
De reden laat zich raden: de PvdA is overal aanwezig in Amsterdam. De partij is weliswaar weggevaagd bij de meest recente gemeenteraadsverkiezingen én bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige maand, maar helaas zijn de sociaaldemocratische wegkijkers zo diep geïnfiltreerd in de bureaucratie dat ze een man als Brinkman (of ieder ander persoon die kritisch is over immigratie- en integratieproblemen) op alle mogelijke fronten willen en kunnen tegenwerken.