Het Europese Comité voor Gelijke Kansen wil dat doktoren het geslacht van het kind voortaan achterhouden. De reden hiervoor is het toenemend aantal gevallen waarin ouders overgaan tot abortus, omdat het geslacht van de foetus hen niet bevalt. Kunnen we echter ouders informatie over het geslacht van hun aanstaande kind te onthouden?
Vooral in de voormalige sovjetstaten wordt overgegaan tot abortus, wanneer de foetus vrouwelijk blijkt te zijn. Dit 'kan absoluut niet', volgens het Europese Comité voor Gelijke Kansen voor Vrouwen en Mannen. Hun voorstel is dan ook dat het geslacht van de baby voortaan geheim moet blijven. De maatregel zou van toepassing zijn op alle 47 lidstaten van de Raad van Europa.
Het voorstel is alleen niet echt reëel. Nagenoeg niemand zal akkoord gaan met de gedachte dat we ouders informatie over het geslacht van hun kind onthouden. Dit strookt niet met ons gevoel van rechtvaardigheid. Ook ziekenhuizen zien het voorstel niet zitten:
'Ziekenhuizen hebben het recht niet om dat soort informatie achter te houden', zegt Willy Heuschen, voorzitter van de Belgische Vereniging der Ziekenhuizen.
Maar: waarom zouden wij het recht hebben om het geslacht van ons ongeboren kind te kennen? Omdat het kán? Dan zouden we op nog veel meer 'het recht' hebben...
Simpelweg vanuit het schadebeginsel (mijn vrijheid houdt daar op, waar de vrijheid van een ander in het gedrang komt), kunnen we deze claim niet funderen. Immers: er blijkt dat kennis van het geslacht van de foetus wél schadelijk kan zijn - namelijk voor het ongeboren vrouwelijke kind. Of we moeten nihilistisch genoeg zijn om te willen beweren dat een ongeboren kind geen rechten heeft.
Foto: www.photobucket.com door FindStuff2