VNL dient anti-salafistenvoorstel van VVD alsnog in, nadat Zijlstra er een stokje voor stak

Geen categorie10 apr 2016, 16:00
Dankzij VoorNederland wordt het voorstel om salafistische organisaties beter te bestrijden, alsnog ingediend in de Kamer.
Vreemde taferelen bij de VVD-fractie. Kamerlid Sjoerd Potters kwam eerder deze week met een wetsvoorstel om salafistische organisaties te bestrijden. Onderdeel daarvan was, dat de uitzonderingspositie voor religieuze organisaties zou worden opgeheven. In tegenstelling tot "gewone" organisaties kunnen religieuze instellingen namelijk niet zomaar worden verboden. Volgens Potters moet een einde komen aan die uitzonderingspositie, zodat radicale salafistische organisaties kunnen worden opgedoekt.
Potters achtte het opheffen van de uitzonderingspositie een noodzakelijke maatregel. Bezitten extremistische religieuze organisaties de rechtspersoonlijkheid van 'kerkgenootschap', dan kunnen zij niet door middel van een civiele procedure worden verboden, ook niet als zij werkzaamheden begaan die in strijd zijn met de openbare orde. Maar VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dacht daar anders over, en floot zijn eigen Kamerlid terug. Volgens Zijlstra zou het voorstel namelijk morrelen aan de vrijheid van godsdienst. Zijlstra veegde de initiatiefwet van tafel, en pakte Potters zijn woordvoerderschap Integratie af.
Zijlstra kan dan wel binnen zijn eigen fractie wetsvoorstellen blokkeren, maar hij heeft natuurlijk geen controle over wat andere partijen doen. De fractie van VoorNederland (VNL) heeft het voorstel dan ook alsnog ingediend, inclusief het opheffen van de uitzonderingspositie voor religieuze instellingen. VNL-Kamerlid Joram van Klaveren:

"Nederland wordt geconfronteerd met de radicale islam. Dit gevaar dient op alle manieren bestreden te worden. Zowel bestuurlijk, strafrechtelijk als civiel. De uitzonderingspositie van religieuze instellingen dient daarom te komen vervallen."

Een uitstekende zet van VNL. Natuurlijk dient de vrijheid van godsdienst niet te worden ondermijnd, maar het is noodzakelijk om radicale salafistische organisaties met alle mogelijke middelen te bestrijden. Een initiatiefwet over de bestrijding van radicale organisaties is niet compleet zonder een mogelijkheid om óók religieuze organisaties te kunnen verbieden als zij de wet overtreden. Er is geen enkele reden om religieuze organisaties meer vrijheden te gunnen dan andere organisaties wanneer het gaat over het beschermen van onze veiligheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten