Wéér nieuwe plannen uit de koker van de staatssecretatis van OCW. Zijlstra lanceert het ene na het andere plan om het onderwijs te verbeteren en het blijft niet bij proefballonnetjes. Zijn plannen blijven echter allemaal steken, als hij niet meer studenten kan aantrekken leraar te worden.
Zijlstra kondigt dat aan in plannen die hij maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. ''Leraren en schoolleiders zijn cruciaal voor hoge prestaties van leerlingen. Ik wil daarom streven naar een verhoging van het opleidingsniveau van leraren en stimuleren dat zij zich continu ontwikkelen'', aldus de bewindsman. Leraren moeten zich in een beroepsregister laten opnemen als 'bekwame leraar', waarmee ze zich direct verplichten om nascholing te volgen.
Klinkt te gek, maar stelt u zich voor dat leraren dit daadwerkelijk moeten doen: tijd vinden om andere docenten te beoordelen, daar verbeteringsvoorstellen voor doen en ondertussen nascholing volgen. Het logische gevolg is ofwel dat leraren massaal overspannen raken door de toegenomen werkdruk, die overigens toch al hoog is, ofwel, dat ze minder willen werken. In beide gevallen neemt de mankracht voor de klas af, wat in geen geval wenselijk is.
We hebben een tekort aan masterstudenten die het middelbaar onderwijs in willen. Nu meneer Zijlstra toch bezig is om studeren duurder te maken, heeft hij een mooi instrument in handen om mensen het onderwijs in te trekken. Verlaagd collegegeld (over de gehele linie) voor studenten die leraar willen worden. Harde afspraken maken over dat traject, bijvoorbeeld minimaal vijf jaar als leraar werken, verplichte lerarenopleiding en bij afhaken boetes. Zo hengelt Zijlstra de broodnodige extra docenten binnen en hebben zijn andere plannen een veel grote slagingskans.